Yökerho uhmasi virusrajoituksia: Ainakin 13 ihmistä kuoli Perussa, kun poliisi teki ratsian

Perussa ainakin 13 ihmistä on kuollut sen jälkeen, kun poliisi teki ratsian maan pääkaupungissa Limassa sijaitsevaan yökerhoon. Asiasta kertoo poliisi, jonka mukaan yökerhossa oli järjestetty juhlat, vaikka koronarajoitukset sen kieltävät.

Myös Perun sisäministeriö vahvisti poliisin ilmoittamat kuolemat. Sisäministeriön mukaan Los Olivosin kaupunginosassa sijaitsevaan Thomas Restobariin oli saapunut noin 120 henkeä. Juhlia oli järjestetty sosiaalisen median avulla.

Koronapandemia on runnellut pahasti Latinalaista Amerikkaa, ja Perussa asetettiin tässä kuussa uudelleen tiukempia liikkumisrajoituksia viruksen leviämisen estämiseksi.

Sisäministeriön mukaan juhlijat olivat yrittäneet paeta poliisioperaation alta. Heidän kerrotaan yrittäneen poistua paikalta yhden ainoan uloskäynnin kautta, mikä johti siihen, että osa juhlijoista tuli tallotuksi ja pakeneva juhlakansa jäi jumiin portaikkoon.

Ministeriö mainitsi myös, ettei poliisioperaatiossa ollut käytetty minkäänlaisia aseita tai kyynelkaasua.

Naapurusto kyseenalaistaa sisäministeriön tarinan

Sekä monet juhlissa olleista että naapuruston asukkaat ovat kuitenkin kyseenalaistaneet sisäministeriön kertomuksen tapahtumien kulusta.

– Vaikuttaa siltä, että poliisi tuli sisälle, heitti heitä kyynelkaasukanistereilla ja piiritti heidät, eräs paikallinen asukas kertoi radiokanava RPP:lle uutistoimisto AFP:n mukaan.

Sisäministeriön mukaan tapahtumien yhteydessä loukkaantui kuusi ihmistä. Loukkaantuneista kolme on ministeriön mukaan poliiseja.

Paikallisen median mukaan uhrit ovat parikymppisiä. Naisasiaministeri Rosario Sasieta sanoi olevansa tyrmistynyt. Hänen mukaansa koko välikohtausta ei olisi ikinä pitänyt tapahtua.

– Me olemme pandemian, terveyshätätilan keskellä. Vaadin kaikkein kovinta mahdollista rangaistusta yökerhon omistajille, hän kertoi RPP:lle.

Sisäministeriön mukaan yhteensä 23 ihmistä on otettu kiinni. Viranomaiset yrittävät selvittää, kuka yökerhon omistaa ja ketkä kaikki olivat järjestämässä koronarajoituksia uhmanneita juhlallisuuksia.

Yöllinen ulkonaliikkumiskielto voimassa jo maaliskuulta

Baltimorelaisen Johns Hopkins -yliopiston mukaan noin 33 miljoonan asukkaan Perussa on varmistettu yli 570 000 koronavirustartuntaa. Koronaan liittyviä kuolemia Perussa on kirjattu yhteensä yli 27 000 kappaletta.

Yöllinen ulkonaliikkumiskielto on ollut voimassa jo maaliskuun puolivälistä lähtien. Sen lisäksi tässä kuussa määrättiin ulkonaliikkumiskielto, joka on voimassa sunnuntaisin.

Liikkumisrajoituksilla pyritään vastaamaan nouseviin tartuntamääriin. Tämän lisäksi Peru on muun muassa sulkenut rajansa.

Maailmanlaajuisesti koronakuolemia on määrällisesti eniten Yhdysvalloissa, Brasiliassa ja Meksikossa. Tilastosivusto Worldometerin mukaan Perussa on kuitenkin väkilukuun suhteutettuna enemmän koronakuolemia kuin edellä mainituissa kolmessa maassa.

Worldometerin seurannan mukaan Perussa on kirjattu miljoonaa asukasta kohden 861 koronakuolemaa, mikä on kolmanneksi eniten koko maailmassa.Yhdysvalloissa vastaava suhdeluku on 544, Brasiliassa 537 ja Meksikossa 467.

Amerikan mantereella myös Chilessä on kirjattu enemmän väkilukuun suhteutettuja kuolemia kuin Yhdysvalloissa, Brasiliassa ja Meksikossa.

Lue myös:

    Uusimmat