Rikospaikka tänään: Poliisi varautuu vappuun Jouha-joukoilla – "Tietynlaista aluehallintaa saatetaan joutua tekemään"

Poliisi varautuu hillitsemään vappujuhlintaa jopa joukkojenhallintajoukoilla – poliisitarkastaja:"Sinnitellään nyt siellä kotona" 5:01
Näin poliisitarkastaja Konsta Arvelin kommentoi vappujuhlinnan hillintää Rikospaikka-ohjelman haastattelussa.

Poliisi varautuu vapunajan mahdollisiin häiriötilanteisiin joukkojenhallintaan erikoistuneilla Jouha-joukkueilla. Poliisitarkastaja Konsta Arvelin kertoo illan Rikospaikan haastattelussa, että poliisi voi joutua sulkemaan katuja ja käyttämään aitoja esimerkiksi Helsingin keskustassa ja Kaivopuiston alueella.

– Sitä se voi tarkoittaa. Tietynlaista aluehallintaa saatetaan joutua tekemään, Arvelin sanoo.

Poliisi on käynyt kuntien ja kaupunkien kanssa on keskustelua siitä, millaisin vaihtoehdoin ne voivat varautua siihen, jos ihmisten liikkumista on tarpeen rajoittaa. Poliisin viimeaikaisten havaintojen mukaan ihmisten turnauskestävyys useita viikkoja jatkuneessa poikkeustilanteessa on hieman heikentynyt.

– Jossain määrin ilmassa on sellaista kuolemattomuuden tuntua. Viranomaisten antamia suosituksia, ohjeita, määräyksiä ja jopa suoranaisia kieltoja koitetaan rikkoa. Varsinkin nuoret ovat järjestäneet erilaisia kokoontumisia mopoilla ja autoilla.

Poliisi vetoaa ihmisiin ja muistuttaa, että vaikka kelit ovat lämpenemässä ja kesä lähestyy, poikkeusolot ovat edelleen päällä ja lähikontakteja pitäisi välttää.

Poliisin joukkojenhallintajoukkuetta käytetään hallitsemaan, ohjaamaan ja hajottamaan suurta väkijoukkoa sekä esimerkiksi kulkueiden saattamiseen ja alueiden eristämiseen. Yleisimpiä tehtäviä ovat mielenosoitukset, valtiovierailut ja korkean riskin urheilutapahtumat. Poliisin joukkojenhallinta eli jouha-joukkueita liikutellaan tarvittaessa ympäri Suomen. 

Arvelin kertoo Rikospaikan haastattelussa myös, millä tavalla koronaepidemiasta johtuvat poikkeusolot ovat vaikuttaneet rikollisuuteen Suomessa. Muun muassa kotihälytysten määrä on lisääntynyt.

Rikospaikka keskiviikkoisin klo 22.35 MTV3

Lue myös:

    Uusimmat