Mainos

Metsästäjät eivät haluaisi ampua karhunpentuja

Pohjois-Karjalassa poliisi on antanut vuorokauden aikana peräti seitsemän kaatolupaa karhunkaatoon. Samalla orvoksi jääneiden karhunpentujen lopettaminen on noussut puheenaiheeksi. Jopa virka-apua poliisille antavat metsästäjät ovat näreissään orvoksi jääneiden karhunpentujen lopettamisesta.

Ilomantsin Sonkajassa emokarhu loukkaantui kolarissa aamuyöllä pahasti ja poliisi antoi lopettamismääräyksen emon lisäksi myös kolmesta pennusta. Kaksi pennuista on edelleen karkuteillä.

- Ei se ole mitään mieltä ylentävää kenenkään metsästäjän kohdalla, että tuollaisia pentuja ammutaan. Oli se mikä tilanne tahansa, sanoo riistanhoidonohjaaja Jarkko Eronen Ilomantsin riistanhoitoyhdistyksestä.

Sonkajan metsästäjät olivat päivällä erittäin haluttomia etsimään kahta metsänä karannutta pentua, vaikka niidenkin ampumisesta tuli poliisilta virka-apupyyntö. Monet metsästäjät muuallakin ovat sitä mieltä, että orvot pennut pärjäisivät, ja ne pitäisi säästää.

- Kyseessä oli kolme pentua. Ne olivat todella pienikokoisia. Eri asiantuntijoiden kanssa keskusteltuamme tulimme siihen päätökseen, että ne todennäköisesti eivät selviäisi talven yli tai jos selviäisivätkin, niin niistä ei ainakaan tule sellaisia karhuja, jotka toimivat kuin normaalit karhut, sanoo komisario Kimmo Wetterstrand Joensuun poliisilaitokselta.

Pentujen selviämisestä luonnossa ilman emoa ei ole Suomessa lainkaan kunnon tutkimustietoa. Vain yksi ruotsalaistutkimus, joka tukee orpojen selviytymistä.

- Valitettavasti ei ole tutkittu. Mutta ei mielestäni poliisikaan voi perustaa omia määräyksiään tai päätöksiään yhden ruotsalaistutkimuksen ja yleisen mielipiteen taakse, Wetterstrand muistuttaa.

Karhukohtaamisista on tullut pelkästään Pohjois-Karjalassa useita kymmeniä ilmoituksia viranomaisille ja suurriistavirka-apua antaville metsästäjille. Sadoista muista karhuhavainnoista ei jakseta edes ilmoittaa.

- Ei tämä tilanne ainakaan helpotu. Karhuilla on kova kiire mättää ruokaa mahaan, että on mukava mennä talviunille ja niiden on pakko mennä puutarhoihin, kun mistään muualta ruokaa ei tunnu löytyvän, komisario arvelee.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.