Metsähallitus ja WWF sopivat vanhojen metsien suojelukiistan

Metsähallitus ja WWF valitsivat hakkuiden ulkopuolelle jäävät alueet yhdessä. Metsähallitus pitää suojelupäätöstä kansainvälisesti merkittävänä.

Metsähallitus ja Maailman luonnonsäätiö WWF ovat päässeet sopuun vanhojen metsien suojelun täydentämisestä.

Metsähallitus jättää noin 55 000 hehtaaria vanhaa metsää pysyvästi hakkuiden ulkopuolelle. Metsäalueet sijaitsevat Kainuussa, Pohjanmaalla, Koillismaalla ja Inarin eteläpuolisessa Lapissa.

WWF ja Metsähallitus valitsivat hakkuiden ulkopuolelle jäävät alueet yhdessä. Ne kiinnittivät erityistä huomiota muun muassa uhanalaisten lajien esiintymiseen. Tarkoituksena oli säilyttää vanha metsä elinvoimaisena.

Metsähallitus pitää suojelupäätöstä kansainvälisesti merkittävänä. Sen mukaan neuvotteluprosessi kelpaa esimerkiksi rakentavasta ratkaisutavasta moniin maailman metsäkiistoihin.

Osapuolet kehuivat sopua, muilla riitti murisemista

Metsähallitus ja WWF kehuivat kilvan toisiaan ja saavutettua metsäsopua Helsingissä järjestetyssä tiedotustilaisuudessa. Molempien edustajat kiittelivät sopua kansainvälisesti merkittäväksi, olipa tilaisuuteen järjestetty jopa WWF:n kansainvälisen metsäjohtaja Duncan Pollardin videopuheenvuoro.

Vaikka varsinkin Metsähallitus pitää ratkaisua lopullisena, mutta sopimuksen ulkopuolelle jääneiden luontojärjestöjen puheenvuoroista kuului selvästi, että sopua ei välttämättä pidetä kovin laveana tai edes pitkänä.

Suomen luonnonsuojeluliitto ei esimerkiksi ollut mukana metsärauhan julistuksessa, vaikka se oli vuosia mukana kolmenkeskeisissä neuvotteluissa Metsähallituksen ja WWF:n kanssa. Viime kesänä Metsähallitus ilmoitti kuitenkin yksipuolisesti suojelevansa 55 000 hehtaaria vanhoja metsiä.

Sekä SLL että WWF ärtyivät pahasti ilmoituksesta, joka tuli niille yllätyksenä. Luontojärjestöjen mielestä Metsähallitus oli katkaissut neuvottelut. Syksyllä WWF taipui vielä neuvottelupöytään, luonnonsuojeluliitto ei.

- Metsähallituksen kesällä asettama hehtaarikatto muutti kokonaan neuvottelujen lähtökohdat, edellytyksiä neuvotteluihin palaamiseen ei ollut, SLL:n luonnonsuojelupäällikkö Ilpo Kuronen selvittää.

Kurosen näkemyksen mukaan neuvottelut jäivät kesken poliittisen painostuksen vuoksi. Metsähallituksen hankintajohtajan Jussi Kumpulan mielestä neuvotteluissa on kuitenkin päästy nyt "finaaliin" ja niitä jatketaan vastaisuudessa vain paikallisella tasolla.

Ympäristöjärjestö Greenpeace ei päässyt neuvottelupöytään missään vaiheessa. Järjestön metsävastaava Matti Liimatainen muistuttikin, että esimerkiksi Ylä-Lapin metsäkiistaan nykyinen sopuratkaisu ei vaikuttanut mitenkään.

(MTV3-STT)

(Seitsemän uutiset 22.02.2006)

Lue myös:

    Uusimmat