Mainos

Metalliin oli tulossa 0,7 prosentin palkankorotus

Kuva: Lehtikuva

Metallin ja Teknologiateollisuuden palkkaneuvotteluissa puuhattiin viime vaiheessa 0,7 prosentin palkankorotuksia ensi syksyksi. Se olisi merkinnyt kymmenen sentin korotusta alan keskimääräiseen tuntipalkkaan.

Työntekijäpuolen tulkinnan mukaan sopimus oli käytännössä neuvoteltu valmiiksi eilisiltana kello 20:een mennessä. Työnantajapuoli hylkäsi kuitenkin neuvottelutuloksen keskinäisen neuvonpitonsa jälkeen. Työntekijät olisivat olleet valmiita hyväksymään neuvottelutuloksen.

Sopimus olisi ollut voimassa seuraavat kolme vuotta ja seuraavat mahdolliset palkankorotukset sovittaisiin vuosittain aina toukokuussa.

Metalliliiton valtuusto oli tänään pettynyt työnantajien päätökseen. Puheenjohtaja Riku Aalto arvioi, että työnantajista on tullut todellinen "ei-liike", joka vastustaa lähes jokaista ehdotusta.

Korpilammella Espoossa kokoontunut Metalliliiton valtuusto otti tilanteen kuitenkin rauhallisesti. Neuvotteluita työnantajan kanssa ei katkaistu, eikä nyt voimassaolevan palkkasopimuksen loppuosaa irtisanottu. Metallin valtuusto totesi neuvotteluiden keskeytyneen toistaiseksi.

Takaisin neuvottelupöytään palataan viimeistään elokuussa. Nykyinen sopimus on voimassa syyskuun loppuun saakka.

Todennäköisesti osapuolia yritetään saada neuvottelupöytään tätäkin aikaisemmin. Erityisesti maan hallitus odotti toiveikkaana, että Teknologiateollisuus ja Metalli saisivat aikaan sopimuksen, joka helpottaisi myös muiden palkkaratkaisujen syntymistä.

Pääministeri Matti Vanhanen sanoi kuitenkin, että ei ole pettynyt sopimuksen kaatumiseen.

- Minä en käytä näitä adjektiiveja, mutta hallitus tulee kyllä olemaan molempiin osapuoliin taustalla yhteydessä ja katsomme, voimmeko auttaa jotenkin, totesi Vanhanen päivällä.

Ruuhkaa kassoilla

Metalliliiton mielestä tärkein osa sopimusta oli hallituksen lupaus parantaa työttömien ja lomautettujen työttömyysturvaa. Tällä hetkellä ruuhkautuneet kassat toimivat huonosti, ja työnsä menettänyt joutuu odottamaan korvauksia jopa kymmenen viikkoa. Kassojen toimintaa olisi parannettu tilapäisellä lainsäädännöllä.

Pääministeri Vanhasen mukaan hallituksen tarjoukset ovat edelleen voimassa.

- Ilman muuta ne ovat voimassa. Ne olivat heidän ideoimiaan ja kuulostivat erittäin järkeviltä, painotti pääministeri.

Tällä hetkellä 30 000 Metalliliiton jäsentä on irtisanottuna tai lomautettuna. Heistä 16 400 saa liiton työttömyyskassan tukea ja 10 000 ihmistä jonottaa kassaan pääsyä. Vuosi sitten Metalliliiton työttömyyskassalla oli 7 000 asiakasta.

Metallin ja Teknologiateollisuuden palkkaneuvotteluiden katkeaminen tietää myös sitä, että niin vienti- kuin julkisenalan liitotkaan eivät neuvottele palkkaratkaisuistaan aikaistetusti kevään tai kesän aikana. Julkisen alan sopimukset helpottaisivat esimerkiksi valtion ensi vuoden tulo- ja menoarvion laadintaa.

Pääministeri Matti Vanhanen arvioi tänään, että tilanne ei kuitenkaan ole hallitukselle aivan mahdoton.

- Budjetti tehdään vaikeissa olosuhteissa joka tapauksessa.

Pääministeri näkee talouskriisin osana teknologiateollisuuden neuvotteluvaikeuksia. Katso video.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.