Mainos

Merita ja Nordbanken yhdistyvät

Ruotsalainen Nordbanken ja Merita-pankki yhdistyvät. Uuden pankin nimeksi tulee MeritaNordbanken.

Ruotsalaiset omistavat uuden yhtiön osakkeista 60 prosenttia ja äänistä 50 prosenttia. Ruotsin valtion omistusosuus on 47 prosenttia. Yhdistymisen tuloksena syntyy Pohjolan suurin pankkikonserni. Pankin kotipaikka on Helsinki, mutta konsernin toimeenpaneva johto toimii Tukholmassa. Merita on Suomen suurin ja Nordbanken Ruotsin kolmanneksi suurin pankki.

Kustannussäästöt henkilöstövähennyksistä

Yhdistymisen ansiosta saavutetaan yhteensä 680 miljoonan markan vuotuiset kustannussäästöt. Yhdistymisestä aiheutuvat kertakustannukset arvioidaan 590 miljoonaksi markaksi. Järjestelyn mukaan toteutetaan sekä Ruotsissa että Suomessa rajoitettuja henkilöstövähennyksiä aiemmin suunniteltujen lisäksi. Osapuolten mukaan uusi konserni tuo molemmille markkinoille uusia tuotteita, mikä merkitsee kilpailun lisääntymistä kummankin maan rahoitusmarkkinoilla.

Yli 6 miljoonaa asiakasta

MeritaNordbanken on laskenut, että sillä on noin 6,5 miljoonaa henkilöasiakasta Suomessa ja Ruotsissa. Pienten ja keskisuurten yritysasiakkaiden lukumääräksi pankki arvioi lähes 300 000. Tässä vaiheessa pankkien asiakkailta ei edellytetä mitään. Heidän pankkisuhteensa jatkuu samanlaisena kuin tähänkin saakka. Uusi konserni ilmoittaa, että sen henkilöstömäärä on alussa yhteensä lähes 21 000.

Vainiosta hallituksen puheenjohtaja

MeritaNordbankenin konsernijohtajaksi ja toimitusjohtajaksi ehdotetaan Nordbankenin nykyistä pääjohtajaa Hans Dalborgia ja hallituksen puheenjohtajaksi alkajaiseksi Meritan nykyistä pääjohtajaa Vesa Vainiota, MeritaNordbanken kertoo tiedotteessaan. Kiertävän paikan toinen jakaja on Nordbankenin hallituksen puheenjohtaja Jacob Palmstierna. Vainio jatkaa myös Meritan toimitusjohtajana.

Dalborgin isännöimään johtoryhmään tulee viisi edustajaa kummastakin pankista. Meritasta paikka on tarjolla pankin kiinteistöistä vastanneelle Pertti Voutilaiselle, joka oli KOP:n viimeinen pääjohtaja ja kiistellyn Kansallisannin takuumies.

Muut meritalaiset ovat yrityspankkitoimintojen vastaava Carl-Johan Granvik, investointipankkitoimintojen ykkönen Harri Holmén, Merita Datan vastaava Kalevi Konttinen ja talletuspankkitoiminnasta vastaava Markku Pohjola.

Pankkitoimihenkilöt: Vähentämistarpeita pääkonttorissa

Pankkitoimihenkilöliitossa arvioidaan, että Meritan ja Nordbankenin yhdistäminen ei välttämättä aiheuta irtisanomisia. Pankkitoimihenkilöliiton toiminnanjohtaja Simo Leivo sanoo, että vähentämistarpeita tulee Meritan pääkonttorissa, mutta ei konttoripuolella.
(STT-Reuters)


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.