Mainos

Meripelastaja: Turmalaivalta voi yhä löytyä eloonjääneitä

Helsingin pelastuslaitoksen riskienhallintapäällikkö Simo Wecksten pitää mahdollisena, että Italian turmalaivasta löytyisi eloonjääneitä vielä viisi päivää turman jälkeenkin.

– Periaatteessa se on mahdollista, mutta ihminen saattaa viidessä päivässä olla menehtynyt nestehukkaan, jos hänellä ei ole juomaa saatavilla. Mahdolliseen selviämisen vaikuttaa myös ilmataskun koko. Ilmaa ei ole loputtomasti käytettävissä, sanoo Wecksten.

– Jos ilmatasku olisi suuri, ja juomaa riittäisi, olisi vielä kolmas mahdollinen ongelma: ravinnon puute.

Wecksten sanoo, että laivan pohjapiirrosten avulla voidaan selvittää mahdolliset ilmataskujen paikat, mutta ihmisten löytäminen hylystä on käytännössä vaikeaa.

– Paikallistaminen näin suuressa laivassa on haasteellista. Lisäksi mahdollisiin eloonjääneisiin on vaikea saada yhteyttä.

Wecksten oli johtotehtävissä mukana yli 20 vuotta sitten, kun Finn Baltic -proomu kaatui Hangossa, ja kaksi miestä selviytyi turmasta juuri ilmataskujen avulla.

– He pääsivät laivan rakenteissa kulkemaan potkuri-akseli -tunneliin jossa ei ollut kaksoispohjaa, vaan yksinkertainen metallirakenne. Heidät paikallistettiin koputtelemalla ja huutelemalla. Sitten leikattiin tilaan aukko, josta päästiin heidät päästiin pelastamaan, kertoo Wecksten.

Ilmataskuja syntyy yleensä aina, kun laiva kääntyy nurin ja uppoaa.

– Samalla tavalla kuin jos kääntää lasin ympäri vedessä, sinne jää ilmaa. Kun umpinainen rakennus uppoaa, jää sinne ilmataskuja.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.