Mainos

Merikotkat vähentävät merimetsoja

Merimetsojen kannan kasvu on pysähtynyt. Tänä kesänä merimetsojen pesiä laskettiin Suomen merialueilla 17 100. Se on 600 pesää vähemmän kuin edelliskesänä.

- Yksi syy kannan kasvun pysähtymiseen on Euroopan kova talvi. Se näkyy monissa lintulajeissa. Toinen tekijä on merikotkakannan voimakas kasvu lounaassa ja lännessä, kertoo tutkija Pekka Rusanen Suomen ympäristökeskuksesta.

Eniten merimetsojen määrä väheni Saaristomerellä, siellä pesimäkanta pieneni 12 prosenttia. Suomenlahden länsiosissa kanta pieneni seitsemällä prosentilla. Toisaalta Suomenlahden itäosissa kanta kasvoi edelleen.

- Suurin vähentyminen on tapahtunut juuri niillä alueilla, joissa merikotkakanta on vahvimmillaan, sanoo Rusanen.

Merimetsot ovat merikotkille helppo saalis.

- Nämä muna- ja poikaspesät ovat helppoa saalista merikotkille. Sehän syö sekä merimetson munia että poikasia. Merikotkien tekemä harvennus vaikuttaa merimetsojen pesimämenestykseen. Vanhoja merimetsoja merikotkat eivät saalista, selittää Rusanen.

Pekka Rusanen ei kuitenkaan usko, että merimetsokannan kasvu olisi pysyvästi taittunut Suomen merialueilla.

- Luulen, että merimetsokanta tulee meillä vielä kasvamaan. Alueellisesti kasvu voi kuitenkin painottua sinne, missä ei ole niin paljon merikotkia kuin läntisillä merialueilla nyt on.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.