Eikö huvita siivota? Tässä hyvä syy tarttua toimeen: Kodin ainainen tavarakaaos on riski terveydelle

7:30
Miten paljosta ihminen voi luopua – onko "konmarittamisessa" menty liian pitkälle? Tätä on pohdittu myös Huomenta Suomessa

Useissa tutkimuksissa on havaittu, että kodin ja jopa työpisteen hallitsematon kaaos tekee hallaa terveydelle.

Sanotaan, ettei siivoaminen lopu koskaan. Jos tuskailet vaatepinojen ja paperikasojen keskellä ja koet olevasi stressaantunut niiden vuoksi, olotilassasi piilee totuuden siemen, kertoo Yahoo. Useissa tutkimuksissa on havaittu, että kodin kaaos tekee hallaa terveydelle!

Kaaos lisäsi stressihormonia

Kalifornian yliopisto havaitsi jo vuonna 2010, että kotejaan "sekaisiksi" kuvaavilla naisilla oli kehossaan enemmän stressihormoninakin tunnettua kortisolia. Mitä pidemmälle päivä eteni, sitä masentuneemmaksi naiset kokivat itsensä. Itseään siisteiksi kuvaaville kävi päin vastoin!

Tulos ei välttämättä ole ihme; vuoden 2019 selvitys nimittäin havaitsi, että naisia katsotaan tuomitsevasti miehiä herkemmin, jos he ovat sottaisia!

Kun tavaraa on liikaa, se on haitaksi

Vuoden 2016  selvitys puolestaan totesi, että asunnon kaaos voi haitata "kodin tunnelmaa" ja suhteita muihin. Tutkimuksessa huomautettiin, että lause "ole kuin kotonasi" merkitsee yleensä kodinomaisia tavaroita ja henkilön suhteita niihin.

Kun tavaraa on liikaa, se kuitenkin alkaa haitata kodin tunnelmaa ja hyvinvointia.

Tavarakaaos saattaa vaikuttaa myös syömistapoihin. Vuoden 2017  selvitys havaitsi, että siistissä ja häiriöttömässä ympäristössä asuvat napostelivat muita vähemmän.

Kaaos ulottuu jo työhyvinvointiinkin

Kaaos voi ulottua jopa työpaikalle: vuoden 2019 kyselyssä teorisoitiin, että kaoottinen toimistotila lisää työn rasittavuutta ja vie energiaa. Tällöin ihminen ei kykene tekemään päätöksiä, jotka siten viivästyvät.

Kaaosta voi työpaikalla yrittää suitsia esimerkiksi vangitsemalla sen säilytysastioihin. Aseta harhailevat tavarat purkkeihin tai laatikoihin.

Jos et sittenkään jaksa tarttua moppiin, ei se mitään: tämän tunnetun tutkijan mukaan kodin siivoamisesta ei ole mitään hyötyä! Kaiken lisäksi Konmari-siivousmetodista tunnettu Marie Kondo sai aiemmin aikaan ihmetystä avaamalla nettikaupan, joka myy "turhaa roinaa". Aina ei siis voi voittaa – ei edes siivousrintamalla!

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja