Meksikon GP:n topit ja flopit: Kimi Räikkönen onnistui harvinaislaatuisessa tempussa – yksi väärä valinta kävi Valtteri Bottakselle kalliiksi

Red Bull oli Meksikon GP:ssä lähellä jättipottia, ja vaikka se jäikin tällä kertaa tulematta, MM-pistetaulukot näyttävät viikonloput jälkeen tallin kannalta huomattavasti paremmalta kuin ennen viikonloppua.

Max Verstappen kasvatti MM-johtonsa Lewis Hamiltoniin nähden 19 pisteeseen, kun hän ajoi ylivoimaiseen tapaan kauden yhdeksänteen voittoonsa. Tallikaveri Sergio Pérez säesti kolmannella sijalla, ja Mercedeksen johto valmistajien MM-sarjassa kutistui yhteen pisteeseen.

Suomalaisittin sunnuntai oli kaksijakoinen: paalulta startanneen Valtteri Bottaksen päivä oli katastrofaalisen huono, Kimi Räikkösen suorastaan loistokas.

TOPIT

Max Verstappen & Red Bull

Meksiko oli merkattu ennakkokaavailuissa selkeästi Red Bullin radaksi, ja vaikka Mercedes yllätti aika-ajoissa kaikki, kilpailupäivä osoitti ennakkokaavailujen olleen prikulleen oikeassa. Mercedeksellä ei ollut mitään mahdollisuutta Red Bullia tai tarkemmin sanottuna Verstappenia vastaan. Verstappen osoitti heti kilpailun startissa kaikille, mitä hän tarkoitti sanoessaan, että kolmosruutu on parempi lähtöpaikka kuin kakkosruutu. Ja vaikka Verstappen ei olisi päässyt Mercedes-kuljettajien ohi vielä ykkösmutkassa, selvää on, että jossain vaiheessa ohitus olisi tapahtunut, ohitusyritys ainakin. Tallikaveri Sergio Pérez ei onnistunut ohittamaan kilpailun lopussa Lewis Hamiltonia, mutta kolmas peräkkäinen kolmas sija on meksikolaiselta sen luokan suoritus, että Red Bull näyttää sittenkin taistelevan tällä kaudella kynsin hampain myös valmistajien mestaruudesta.

Video: Max Verstappen petasi voittonsa ohittamalla Mercedekset heti ensimmäisessä mutkassa

Kimi Räikkönen

Tulihan se sieltä! Meksikon GP oli Räikköselle vasta kuluvan kauden kolmas kerta, kun hänen kohdalleen voi piirtää kolme isoa plussaa: aika-ajoissa irtosi paikka toisesta osiosta, tallikaveri Antonio Giovinazzi jäi taakse sekä lauantaina että sunnuntaina, ja pistetilikin karttui. 12. sija aika-ajoissa ja 8. sija itse kilpailussa oli selkeästi kauden parasta Räikköstä. Kuvaavaa on, että Räikkönen hävisi Ferrarin Charles Leclercille vain reilulla 16 sekunnilla. Kun laskuista jätetään neljä turva-auton perässä ajettua kierrosta ja yksi kierros, jonka Räikkönen ajoi Leclerciä vähemmän, kierroskohtaiseksi eroksi kaksikon välillä tulee vain 0,25 sekuntia. Se ei ole paljon se, kun puhutaan kuitenkin Ferrari- ja Alfa Romeo -kuljettajista.

Pierre Gasly

Vakuuttava viikonvaihde alusta loppuun saakka, eikä Gaslyn tarvinnut tällä kertaa murehtia minkäänlaisista ulkoisista ongelmista. Gaslya ei kilpailun aikana paljoakaan tv-kuvissa näkynyt, mutta se kertoo vain ja ainoastaan siitä, miten väkevän kilpailun ranskalainen ajoi. Ei pystynyt, tietenkään, vastaamaan Red Bullin ykköstallin autojen vauhtiin, mutta oli alusta loppuun saakka niin paljon Ferrareita nopeampi, ettei joutunut niiden kanssa vaikeuksiin. Neljäs sija on syyskuisen Hollannin GP:n ohella Gaslyn kauden toiseksi paras tulos, ja se vastaa täysin hänen taitojaan; kun kaikki menee nappiin, jälki on tällaista.

Video: Jos Pierre Gaslyn viikonloppu oli täydellinen, tallikaveri Yuki Tsunodalla oli  vaikeampaa. Lauantaina Tsunoda sai kuulla Red Bull -leiristä kunniansa tästä aika-ajojen loppuhetkien tilanteesta

FLOPIT

Valtteri Bottas

Lauantain kuningas, sunnuntain... ristiriitainen ritari. Miksi Bottas antoi Verstappenin hivuta reunustalle ja suoralle linjalle? Keskittyikö hän liikaa Lewis Hamiltoniin? Huono valinta vaikutti voimakkaasti kisan kulkuun. Verstappen pääsi kuin ilmaiseksi kärkeen. Sen päälle kysymysmerkkejä heräsi siitä, oliko Bottas tarpeeksi rohkea Daniel Ricciardoon kohdistuneissa ohitusyrityksissä? Epäonnea, mutta myös aihetta kritiikille. Bottaksella olisi ollut aineksia iskeä kapuloita Red Bullin rattaisiin. Niin ei tapahtunut. Ei ollenkaan.

Video: Valtteri Bottaksen surkea päivä saa jatkoa varikolla: Mercedes sählää

Daniel Ricciardo

Ferrarin luoma paine? Liiallinen nälkäisyys? Ricciardon virhearviointi maksoi kovaa hintaa. On erikoista, miten hän ei saanut minkäänlaista rangaistusta ykkösmutkan tapahtumista. Sen jälkeen Ricciardo teki toki ansiokasta työtä, kun hän sai pidettyä Bottaksen takanaan. Mutta lopputuloksena 12. sija. Ei mennyt lapaan ei.

Video: Daniel Ricciardo teki virheen lähtökiihdytyksen jälkeisessä jarrutuksessa ja osui Valtteri Bottakseen

Antonio Giovinazzi

Giovinazzi on ollut mediassa tikunnokassa Alfa Romeon kuljettajavalintaan liittyen. Giovinazzi on vaatinut vastauksia. Samaan aikaan hän on ollut koko ajan näyteikkunassa. Meksikossa? Harvinainen aika-ajotappio Räikköselle ja 40 sekuntia perässä kisassa. Pahalta näyttää. Tuntuu siltä, kuinka Giovinazzi olisi heittänyt jo hanskat tiskiin.

Lue myös:

    Uusimmat