Turkin GP:n topit ja flopit: Valtteri Bottaksen voitossa poikkeuksellinen piirre – mestareilta harvinaisia virhearvioita

MTV Urheilun F1-toimitus listaa jokaisen ajetun osakilpailun jälkeen viikonlopun onnistujat ja epäonnistujat. Mercedeksen suomalaiskuski Valtteri Bottas oli Istanbulin kuningas ajamalla häikäisevään voittoon. Lewis Hamilton sen sijaan kiukkusi talliradiossa sen minkä kerkesi.

Bottas lähti sunnuntain kisaan paalupaikalta, kun lauantain aika-ajon ykkönen Lewis Hamilton tipahti lähtöruuturangaistuksen myötä kymmenen sijaa alaspäin. Bottas onnistui lähdössä, pitäen Red Bullin Max Verstappenin takanaan.

Ferrarin Charles Leclerc ehti varikkopysähdyksen jälkeen hetkellisesti suomalaisen edelle, kun hän päätti venyttää omaa pysähdystään eteenpäin. Bottas valitsi lopulta oikean taktiikan, ollen ylivertainen muihin nähden.

TOPIT:

Valtteri Bottas

Mercedes-vuosien aikana Bottaksella on ollut omia ongelmia vesisadekisoissa. Ennen sunnuntaita tämän kauden saldo näytti varsin surulliselta. Nyt Bottas oli kuin uusi mies. Lähtö nappiin, vakuuttavaa, päättäväistä ajoa ilman sen suurempia virheitä. Bottas kuunteli talliaan ja pysähtyi juuri oikealla hetkellä. Kisan lopussa suomalainen oli aivan omalla planeetallaan. Koko Turkin GP:n suoritus oli poikkeuksellista luokkaa. Jopa sadekelin taituri Verstappen jäi täysin aseettomaksi suomalaisen kanssa. Bottas ikään kuin muistutti siitä, että vaikka hänet syrjäytettiin Mercedeksellä, kuuluu hän F1-sarjan kovien kuljettajien kastiin. Hattu pois päästä.

Bottas: "Tuntuu hyvältä, mutta ei ollut mikään helppo voitto"

Formulastudio analysoi Bottaksen kisan

Kisan lehdistötilaisuus

Carlos Sainz ja Charles Leclerc

Ferrari oli Turkin GP:n iso säväyttäjä. Kisaan kolmosruudusta lähtenyt Leclerc roikkui todella pitkään Red Bullin Verstappenin tuntumassa. Samaan aikaan Sainz teki väkevää nousua joukon hänniltä. Lopussa Ferrarin iltapäivä sai pienen tahran, kun talli viivytteli liikaa Leclercin varikkopysähdyksen kanssa. Sijat neljä ja kahdeksan ovat kuitenkin upea saavutus, lähtökohdat huomioiden. Ja kaiken lisäksi Ferrari jätti pahimman kilpakumppaninsa McLarenin jalkoihinsa.

Red Bull

Tällä kertaa Red Bull ei säväyttänyt vauhdillisesti, vaan tuloksellisesti. Sijat kaksi ja kolme tarkoittavat aina onnistumista. Red Bullin kannalta huolestuttava trendi on se, että Mercedeksellä on jatkuvasti sitä nopeampi auto. Alkukesän etulyöntiasetelma on menetetty.

Hamilton ja Perez huikeassa taistelussa

Venäjän GP:n kärkikolmikon kommentit

VÄLIMALLIN PASSAT:

Lewis Hamilton

Hamilton teki kisan alun pienten ongelmien jälkeen vahvaa nousua. Lopun umpiniskaisuus ja siitä seurannut radiokiukuttelu jättivät britin suoritukseen huonon maun. Harvemmin näin, mutta nyt tallikaveri Bottas kyykytti seitsenkertaista maailmanmestaria. Bottas teki oikean taktisen valinnan, kun taas Hamilton teki epätoivoisena pahan virheen. Britin onneksi Pierre Gasly jäi taakse. Aikaisemmalla pysähdyksellä Hamilton olisi voinut hyökätä Leclercin ja Sergio Perezin kimppuun. Viidennen sijan myötä Verstappen ehti edelle kuljettajien MM-taulukossa.

Lewis Hamilton ei tottele Mercedeksen tallimääräystä – ”Varikolle? Miksi?”

Hamilton: "Tein sen minkä pystyin"

FLOPIT:

Fernando Alonso

Kun starttaa viidennestä lähtöruudusta, sija 16 on lopputuloksena äärimmäisen kaukana hyvästä. Alonson puolesta on toki sanottava, että hänen kisansa lähti heti startin jälkeen alamäkeen hänestä itsestään riippumattomista syistä. Pierre Gaslyä rangaistiin viiden sekunnin aikasakolla kolarista ykkösmutkassa. ”Mikä typerä jätkä, Gasly”, Alonso keuhkosi tiimiradiossa. Mutta hetkeä myöhemmin Alonso oli itse samanlainen. Oli kyse sitten turhautumisesta tai mistä tahansa, mutta hän kolasi Mick Schumacherin nelosmutkassa kuin keilan. Seurauksena samanlainen viiden sekunnin aikasakko kuin Gaslylle edellisestä tilanteesta. Jotkut maalailivat ennakkoon Alonsosta vaikeisiin olosuhteisiin jopa jonkinlaista yllättäjää, mutta yllättävää oli lopulta vain se, miten hampaaton espanjalainen oli. Hyvä, että hän kävi sentään kisan jälkeen pyytämässä Schumacherilta rehdisti anteeksi.

Alonso: "Onni ei selvästikään ole puolellamme"

Startti: Bottas ottaa erinomaisen lähdön, Alonso pyörähtää osuman seurauksena

Startti, In-car: Alonso osuu Schumacheriin

Daniel Ricciardo

Turkin viikonloppu oli Ricciardolle kuin synkkä paluu menneisyyteen. Italian GP:n voitto oli kaukainen muisto, kun Ricciardo jäi lauantain aika-ajoissa ensimmäiseen osioon. Eikä sunnuntai tuonut valoa taivaalle. Australialaiskuljettaja haki koko joukon ensimmäisenä uudet välikelin renkaat alleen. Ongelmaksi muodostui se, että rata alkoi kuivua, eikä Ricciardo meinannut löytää vauhtia uusilla renkaillaan. Lopputuloksena 13. sija. Eli kaikkea muuta kuin sitä, mitä McLaren tarvitsee tallikisassa Ferraria vastaan. Ricciardolla riittää yhä tekemistä uuden ajokkinsa kanssa. Ehkä Monza, kaikkine suorineen, oli poikkeus.

Sebastian Vettel

Vettel taiteili viime vuonna Turkin GP:ssä Ferrari-uransa viimeiseksi jääneen palkintopallipaikan, kolmossijan, mutta tällä kertaa Istanbul Parkista poistui pettynyt saksalainen. Kymmenennestä ruudusta kisaan startannut Vettel oli samalla sijalla vielä parikymmentä kierrosta ennen ruutulippua kurvatessaan varikolle. Häntä ennen varikolla oli käynyt yhdeksän kuljettajaa, ja kaikki olivat valinneet uuden setin välikelin renkaita. Vettel halusi kuitenkin ensimmäisenä – ja lopulta ainoana – kuljettajana kuivan kelin renkaat. Se oli raskas ja yllättäväkin virhearvio nelinkertaiselta maailmanmestarilta, joka on tullut tunnetuksi siitä, että osaa haistella kisan aikana oikeaa strategiaa. Nyt väärä valinta paljastui jo siinä vaiheessa, kun Vettel palasi varikolta radalle eikä pitoa ollut ollenkaan. Vettel palasi nöyrästi hakemaan uudet välikelin renkaat, mutta kisa oli siinä vaiheessa mennyttä. Maalissa Vettel oli 18:s, ja hänen taakseen jäivät vain umpisurkean Haasin kuljettajat. Hukkaan heitettyjä pisteitä.

Nikita Mazepin

Huonoin kierrosaika kaikissa harjoituksissa. Viimeinen sija aika-ajoissa, joissa tallikaveri oli häkellyttävät 2,894 sekuntia nopeampi. 22-vuotiaan venäläisen kohdalla on jo sanottu kaikki mahdollinen hänen muita piittaamattomasta tavastaan ajaa kilpaa, mutta jotenkin Mazepin onnistuu silti alittamaan jo valmiiksi matalalla olevan riman. Sunnuntain kisassa hän vähät välitti sinisistä lipuista ja roikkui takaa tulleiden kärkikuljettajien edessä tarpeettoman pitkään. Kaikkein härskein tilanne nähtiin kierroksella 28, kun hän piti mutkassa 11 ajolinjan itsellään, vaikka Lewis Hamilton tuli takaa paljon kovempaa. Kolari oli lähellä, ja Hamilton joutui väistämään. Mazepin selitti, ettei nähnyt autojen nostattamassa vesisuihkussa mitään peileistään, mutta luulisi sitä sentään edessä heilutettavat siniset liput näkevän. No, toisaalta Mazepinillä oli tietysti se kuuluisa oma kisa ajettavanaan. Se päättyikin sitten viimeiseen sijaan, ja eroa toiseksi viimeiseksi sijoittuneeseen tallikaveriin tuli 24 sekuntia. Että kyllä kannatti taistella.

Lue myös:

    Uusimmat