Venäjän GP:n topit ja flopit: Lewis Hamilton antoi oppitunnin F1-sensaatiolle – Valtteri Bottaksen suorituksessa ristiriitainen maku

MTV Urheilun F1-toimitus listaa jokaisen ajetun osakilpailun jälkeen viikonlopun onnistujat ja epäonnistujat. Lewis Hamilton nousi dramaattisen Venäjän GP:n voittoon – lopun vesisateen ja siitä seuranneen rengasruletin myötä. McLarenin Lando Norriksen virhearvio maksoi kovaa hintaa.

Norris oli kiinni kilpailun voitossa vielä viisi kierrosta ennen loppua. Rata-alueelle tullut vesisade voimistui ja kuivan kelin renkaisiin luottanut Norris joutui pulaan. Lewis Hamilton kiitti ja kumarsi.

TOPIT

Lewis Hamilton

21-vuotias sensaatio vastaan 99 kilpailun, nykyään 100 kisan voittaja. Venäjän GP:n loppuhetket näyttivät, mitä kokemus tarkoittaa. Hamilton tulkitsi ja teki mestarimaisen ratkaisun. Daniel Ricciardon tulpan takaa päästyään britti oli kuin nälkäinen saalistaja. Kuka enää jälkikäteen muistaa sitä, miten Hamilton meinasi pilata koko viikonloppunsa lauantain möhläilyyn, kun lopputuloksena oli 25 pistettä ja lähes minuutin ero muihin. Lopun ratkaisussa lajin ikoni antoi oppipojalle oppitunnin.

Hamilton: "Kilpailijamme on supernopea"

Lando Norris

Norris, mainittu oppipoika, oli surun murtuma kilpailun jälkeen. Hän tiesi tasan tarkkaan sen, minkä sauman hän menetti. Uran ensimmäinen voitto oli kuin tarjottimella edessä. Seitsemäs sija on katkeraa kalkkia, sillä Norris olisi voinut hyvinkin pysyä Hamiltonin edellä. Kaikki näytti hyvältä ennen sateen yltymistä. Mikä vakuuttavinta, Norris vastasi jäätävällä tavalla Hamiltonin paineeseen. Kun seitsenkertainen maailmanmestari kiristi tahtia, Norris löysi uuden pykälän koneistostaan. Arviointivirhe kostautui. Norris ajoi viimeistä silausta vaille täydellisen viikonlopun. Hän tekee hurjaa nousua F1-tähtien joukkoon. Varsinkin näillä raadollisilla oppitunneilla, jotka tekevät hänestä entistä vahvemman kuskin.

Norris: "Näin se meni, minä tein päätöksen"

Max Verstappen

Toisin kuin Mercedeksen Valtteri Bottas, Verstappen vähät välitti haasteista. Hän napsi sijoituksia yksi toisensa jälkeen ja tsädäm. Yhtäkkiä hollantilainen oli samassa letkassa Lewis Hamiltonin kanssa. Verstappenin tahti meinasi hyytyä pysähdyksen jälkeen, mutta lopun vesisade ja sen aikana tehty fiksu taktinen veto pelastivat hollantilaisen. Ruudusta 20. sijalle kaksi. Ei huono.

Verstappen tyytyväinen kakkostilaan: "Vielä aamulla en olisi uskonut"

Carlos Sainz

Osa tästä johtuu ehkä Ferrarin edelleen keskinkertaisesta suorituskyvystä, mutta Sainzilla ei tunnu olleen juuri mitään vaikeuksia pysyä ensimmäisellä kaudellaan tallikaverinsa Charles Leclercin suoritusten tasalla. Tällä kertaa hän joutui kantamaan punaisissa yksin vastuuta Leclercille tulossa olleen moottorirangaistuksen takia. Tulos oli hieno, kun Sainz oli yksi onnistujista aika-ajon rengasruletissa. Kisan alussa espanjalainen teki komean ohituksen, nousten kärkeen. Määrätietoisen taktiikan ansiosta hän palasi palkintopallitaisteluun.

Kisan kärkikolmikon kommentit

Kimi Räikkönen

Lähes kahden kuukauden ”kisatauolta” palannut Räikkönen käytti pelisilmäänsä. Hän oli yksi suurimmista nousijoista lopun kaaoksen keskellä. Räikkönen tiesi, ettei hänellä ollut mitään hävittävää. Oikein ajoitettu pysähdys tuotti Räikköselle kauden parhaan lopputuloksen (kahdeksas). Pisteillä oli iso merkitys Alfa Romeolle, varsinkin kun Williamsin George Russell ja Nicholas Latifi ehtivät napsia isoja pistepotteja viime kisojen aikana. Ennen kaikkea hämmentävintä oli se, miten iso ero Räikkösen ja tallikaverin Antonio Giovinazzin välille tuli.

Räikkönen: "Auto toimii hyvin, mutta vähän vauhtia uupuu"

VÄLIMALLIN PASSAT

Valtteri Bottas

Venäjän piti olla Lewis Hamiltoninkin mielestä Bottaksen rata, mutta niin vain nastolalaisen vauhti jäi perjantain harjoitusten vahvoihin vetoihin. Tallipomo Toto Wolff hehkutti vielä lauantaina Bottaksen harjoitusdatan luvanneen erinomaista vauhtia kovilla renkailla. Mercedes otti taktiselta haiskahtaneen moottorirangaistuksen, jonka jäljiltä Bottaksella oli yllättäviä vaikeuksia napsia edellään ajaneita tieltään. Vain sade auttoi suomalaisen lopulta viidenneksi – muuten ei olisi tullut pisteen pistettä. Max Verstappen tuli heittämällä ohi sekä Bottaksesta että heikommista vastustajista. Wolffin tuima radioviesti viittasi siihen, että Bottakselta odotettiin paljon parempaa. Ilmaan jäi roikkumaan tunne siitä, että olisiko Mercedeksestä pitänyt saada enemmän irti.

Bottas: "Ei päässyt ohitusetäisyydelle missään, mutta pisteitä kuitenkin"

Bottas saa äkäisen viestin tiimiradioonsa

Sergio Perez

Norris ei ollut ainut, joka kompastui jääräpäisyyteen. Red Bullin meksikolaiskuski Perez pilasi lupaavasti sujuneen kisansa lopun kammottavalla rengasvalinnallaan. Yltiöpäinen palkintokorokepaikan tavoittelu kostautui, kun Perez jäi luistelemaan radalle. Lopputuloksena yhdeksäs sija. Paljon menetettyjä pisteitä taas kerran.

George Russell

Aika-ajoissa onni suosi rohkeaa, ja Mr. Saturday oli valmiina tarttumaan tilaisuuteensa. Ei ole sattumaa, että yhdellä sarjan huonoimmista autoista voidaan tehdä tällaista tulosta aina, kun olosuhteet muuttuvat hiukan arpapeliksi. Tuloksena sensaatiomainen kolmosruutu alle kuukausi Belgiassa tulleen kakkospaikan perään. Kisastartissa Russell otti upeasti paikkansa, haastoi jopa Carlos Sainzia kakkostilasta ja puolusti hyvin omaa paikkaansa muilta. Williamsin vauhti ei tietysti riittänyt tätä pidemmälle. Silti käteen jäi MM-piste kymmenennestä sijasta.

Startti: Sainz nousee kärkeen, Räikkönen tekee kovaa nousua

FLOPIT

Antonio Giovinazzi

Ilmassa näkyy jo niin vahvoja epävarmuuden merkkejä, että lähtö Alfa Romeolta taitaa olla selviö. Tällä kertaa Giovinazzilta lähti auto alta heti aika-ajon avausosiossa. Kisassa vauhti oli tutun vaivalloista. Italian valtiovalta yrittää vielä vaikuttaa edessä olevaan päätökseen, mutta kaikki viittaa nyt siihen, että Giovinazzin F1-ura alkaa olla kääntymässä ennenaikaisesti loppusuoralle.

Lance Stroll

Strollin kisa sai räjähdysmäisen alun, kun kanadalainen nousi neljänneksi. Siitä hieman yli 50 kierrosta eteenpäin ja Stroll oli pistesijojen ulkopuolella. Sen lisäksi hän osui tallikaveriinsa Sebastian Vetteliin ohitustilanteen yhteydessä. Ei mennyt nappiin ei.

Tallikaverukset Stroll ja Vettel osuvat yhteen

Yuki Tsunoda

Lauantain aika-ajoissa Tsunoda oli jopa yllättävän lähellä tallikaveriaan Pierre Gaslyä. Sunnuntain kisassa Tsunoda jäi aivan varjojen maille. Mitäänsanomatonta ajoa joukon hännillä. Alkukauden säväyttäjästä on tullut rimpuilija. Tuntuu siltä, kuinka Tsunoda olisi menettänyt otteensa. Ihme, että hän sai jatkoa Red Bullilta. Tulosten valossa paikan pitäisi olla enemmän kuin uhattuna.

Nikita Mazepin

Rimpuilusta puheenollen, Mazepinin kotikisa ei tarjonnut faneille minkäänlaista isänmaallista herkkua. Mazepin jäi taas rumasti tallikaverinsa Mick Schumacherin vauhdista. Tällä kertaa venäläisellä olisi ollut saumoja säväyttää, useiden lähtöruuturangaistusten myötä. Mutta ei. Kyllä, auto on huono, mutta samalla kysymysmerkit kääntyvät koko ajan kuskin suuntaan. Onko Mazepin riittävän hyvä F1-tasolle?

Lue myös:

    Uusimmat