Monacon GP:n topit ja flopit: Amatöörimäisen Ferrarin anteeksiantamaton moka – Valtteri Bottas puolustusvoitolla yhä MM-jahdissa

MTV Urheilun F1-toimitus listaa jokaisen ajetun osakilpailun jälkeen viikonlopun onnistujat ja epäonnistujat. Kauden kuudes kisa Monacossa päättyi Lewis Hamiltonin voittoon.

Mercedes-kuski Hamilton vei paalupaikkansa jälkeen kisan voiton ennen Ferrarin Sebastian Vetteliä ja tallikaveriaan Valtteri Bottasta. Red Bullin Max Verstappen putosi rangaistuksensa myötä neljänneksi. Kimi Räikkönen oli vasta 17:s.

TOPIT:

1. Lewis Hamilton

Lähtökohdat viikonloppuun olivat Hamiltonille – kuten toki koko muullekin Mercedeksen tiimille – äärimmäiset rankat Niki Laudan kuoleman johdosta. Toki Hamiltonin kohdalla Monacon jännitteitä kasvattivat kolme peräkkäistä aika-ajotappiota Valtteri Bottakselle. Tähän hän antoi jälleen täydellisen vastauksen ja siirtyi 17 pisteen MM-johtoon.

2. Max Verstappen

Red Bullin kausi on perinteisesti vasta alkanut Barcelonasta, ja Monacossa on viimeistään oltu voitoissa kiinni. Tänäänkin se olisi ollut mahdollinen ilman Bottaksen kilkkaamista varikkokäyntien yhteydessä. Siitä tullut viiden sekunnin aikarangaistus ei enää antanut mahdollisuutta palkintopallille. Mutta oletteko panneet merkille, kuinka vähän Verstappenille on enää tällä kaudella tai viime vuoden lopussa sattunut virheitä, jotka pilaavat pahimmassa tapauksessa monen muunkin kisan? Aiempi Max olisi ottanut joko Bottaksen ulos starttitaistelussa tai iskenyt Hamiltonin seinään loppuhuipennuksessa. Nyt ei.

3. Valtteri Bottas

Monacosta ei ollut enää lauantain äärimmäisen niukan aika-ajotappion jälkeen tarjolla juuri muuta kuin kakkostila. Sekin meni sivu suun Verstappenin takia, mutta kolmossija on silti puolustusvoitto Bottakselle. Monaco ei ole koskaan kuulunut hänen vahvuuksiinsa, ja silti Bottas ajoi koko viikonlopun täysin vertailukelpoisesti Hamiltonia vastaan. 17 pisteen MM-takamatka ei ole vieläkään suuren suuri, kun kiertue jatkuu takaisin perinteisemmille moottoriradoille – joista seuraavaksi edessä oleva Kanada on ehdottomasti niitä vahvimpia Bottakselle.

4. Carlos Sainz

Uskomaton teko Monacon teräsrännissä! Sainz ohitti avauskierroksella kaksi autoa todella viileällä tyylillä. Se on siis mahdollista nykyautoillakin. Espanjalainen vei McLarenin komeasti kuudenneksi ja auttoi jo hiukan karkuun muista keskikastin tiimeistä MM-sarjan neljännellä sijalla.

5. Toro Rosso

Daniil Kvjat väläytti jo aika-ajossa kahdeksannella sijallaan. Kisassa hän oli seitsemäs ja tallikaveri Alexander Albonkin kahdeksas.

FLOPIT:

1. Ferrari

Charles Leclercin kotikisan töpeksiminen jo aika-ajossa oli täysin anteeksiantamaton teko. Ferrari on sortunut huonoihin taktisiin valintoihin jo ties kuinka kauan, mutta tämä oli jo omaa luokkaansa. Tallipomo Mattia Binotton mukaan kaikki laskelmat viittasivat siihen, että tehty aika riittää jatkoon avausosiosta, mutta toisin kävi. ”Selvästi marginaalia pitää kasvattaa”, sanoi Binotto. Miten Ferrarin tasoinen tiimi voi olla näin amatöörimäisellä tasolla, vaikka kuinka olisi miehitys vaihtunut kausien välissä?

2. Alfa Romeo

Jo toinen ohikisa. Kimi Räikkönen kävi tiiminsä kanssa kovaa keskustelua aika-ajon jälkeen auton säädöistä ja sen heikosta downforcesta. Hyvän startin kauteen saanut Alfa Romeo on jäänyt täysin paikoilleen junnaamaan. Paikka MM-taulukosta löytyy nyt vasta yhdeksänneltä sijalta, kun takana on vain todennäköisesti koko kauden ilman pisteitä jäävä Williams.

3. Force India tai mikä **** onkaan

Ehkä Kimi tietää jo viikonlopun perässä ajelun jälkeen, että se on nykyään Racing Point. Lance Stroll törttöili Räikkösen edessä moneen kertaan viikonlopun aikana ja välillä tuli olo, onko kaveri sittenkään ihan oikeassa sarjassa.

Lue myös:

    Uusimmat