Mainos

Meksikolaista huipputaidetta jälleen esillä Helsingissä

Helsingin kaupungin taidemuseossa Tennispalatsissa avataan tänään Meksikon kansallistaiteilija, Diego Riveran, näyttely.

Se on jatkoa taidemuseon suositulle meksikolaista taidetta esittelevälle näyttelysarjalle, jossa on esitelty esimerkiksi Botero, Brado ja Kahlo. Kevään suurnäyttelyn teokset tulevat museoista ja yksityiskokoelmista Meksikosta, Yhdysvalloista ja Euroopasta.

Diego Rivera oli Meksikon kuuluisin taiteilija, joka yhdisti taiteeseensa politiikan, ja pyrki myös opettamaan lähes lukutaidottomalle kansalle sen historiaa seinämaalausten avulla. Energinen mestari maalasi peräti kuusituhattaviisisataa neliötä seinämaalauksia, joissa hän kertoi Meksikon koko historian.

-Hän oli Meksikon taiteen ehdoton johtohahmo, Meksikon merkittävin taiteilija, yleisön ihailema ja nyt meksikolaistaiteen ikoniksi korotettu, sanoo näyttelyn kuraattori Christina Burrus.

Kansanvalistustyö ei ollut kovin tuottoisaa, mutta Riveran väitetään maalanneen tarvittaessa muotokuvan päivässä. Amerikkalaiset rouvat kilpailivat pääsystä Riveran malliksi, ja maksoivat hyvin. Matka Meksikoon oli trendikästä jo kaksi- ja kolmekymmentäluvuilla ja Riveran värikäs maine pikaromanssien miehenä vain lisäsi innostusta.

-Hänen sanottiin muistuttavan pystyyn nostettua sammakkoa. Hän ei ollut komea, mutta hän oli älykäs, sivistynyt ja huumorintajuinen, kertoo Burrus

Monipuolisen näyttelyn tuhansien legendojen miehestä uskotaan aiheuttuvan yleisöryntäyksen Tennispalatsiin edellisten meksikolaisnäyttelyiden tapaan.

-Frida Kahlon näyttelynhän näki yli 100 000 ihmistä vuonna -97 ja se kertoo kyllä jotain meksikolaisen taiteen voimasta ja siitä kiinnostuksesta, joita suomalaisilla on sitä kohtaan. Suomalaisethan tanssii tangoa ja laulaa tangoa myös, että tämä latinalaisuus meissä on ehkä syvemmällä kuin mitä voidaan uskoakaan, arvelee Helsingin kaupungin taidemuseon intendentti Maija Tanninen-Mattila.
(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.