Mean Girls -tähti ei halunnut olla homo ja pakotti itsensä "eheytyshoitoon" 21-vuotiaana – yhdellä terapeutin lauseella oli käänteentekevä vaikutus

Kansalaisaloite haluaa kieltää eheytyshoidot – mitä eheyttäminen tarkoittaa ja millaiset traumat hoidoista voi jäädä? 7:39
Kansalaisaloite haluaa kieltää eheytyshoidot – mitä eheyttäminen tarkoittaa ja millaiset traumat hoidoista voi jäädä?

Mean Girls -tähti pakotti itsensä "eheytyshoitoon" ollessaan vain 21-vuotias.

Vuoden 2004 ikonisesta Mean Girls -komediaelokuvasta tuttu näyttelijä Daniel Franzese, 44, kertoi Page Sixin haastattelussa pakottaneensa itsensä "eheytyshoitoon" 21-vuotiaana.

"Eheytyshoidoilla ja -terapioilla" tarkoitetaan yleensä uskonnollisten yhteisöjen tarjoamia hoitomuotoja, joiden tavoitteena on muuttaa henkilön seksuaalista suuntautumista tai sukupuoli-identiteettiä niin, että hänestä tulee cis-sukupuolinen hetero.

Eheytyshoidot perustuvat ajatukseen, jonka mukaan seksuaalivähemmistöön kuuluminen tai cis-sukupuolesta eroava sukupuoli-identiteetti olisivat muutettavissa. Eheytyshoitojen kieltämistä vaativa Ehjänä syntynyt – loppu "eheytyshoidoille" -kansalaisaloite luovutettiin eduskunnalle 26. lokakuuta 2021.

Kansalaisjärjestö Seta puolestaan vaatii lakiin täyskieltoa niin kutsuttuihin eheyttämistoimiin sekä niiden markkinointiin.

Franzese kertoi Page Sixille hakeutuneensa eheytyshoitoon, sillä hän ei halunnut olla homo eikä tiennyt, mitä tehdä.

Mies kertoi, että vaikka tämän katolilainen ja helluntalaiskristillinen perheensä hyväksyi hänet sellaisena kuin hän on, sai ympäröivä maailma hänelle tunteen, "ettei homoseksuaalisuus ole oikein".

Julkaisun mukaan mies tapasi kuuden kuukauden ajan eheyttämisterapeuttia, jota tämän pastori oli suositellut hänen isoäidilleen.

– Kävin kahdenkeskisissä terapiaistunnoissa henkilön kanssa, joka yritti muuttaa minut heteroksi ja saada minut rukoilemaan homouden pois ja vieraannuttamaan kaikki liittolaiseni, Franzese kertoi.

Näyttelijä sai eheyttämisterapiassa käskyn kertoa äidilleen, että tämän avoimuus oli syy siihen, että Franzese "taipui biseksuaalisiin tai vastaaviin ajatuksiin". 

– He saivat minut tulemaan kaapista äidilleni, joka oli kirjaimellisesti paras liittolaiseni, ja sanomaan "Tämä on sinun syytäsi", hän jatkoi.

Franzesen mukaan keskustelu johti riitaan, jonka seurauksena hän ei puhunut äitinsä kanssa kahteen kuukauteen. Näyttelijä kuvaili tunteneensa olonsa hämmentyneeksi ja yksinäiseksi, kun taas hänen äitinsä tunsi syvää loukkaantuneisuutta.

Näyttelijä kertoi muistavansa yksityiskohtaisesti terapiasession, joka sai hänet lopettamaan eheytysterapiassa käymisen.

– Olin peloissani. Terapeuttini kysyi, mitä pelkään. Sanoin, että pelkään joutuvani helvettiin, ja hän vastasi "Voit imeä munaa, ja Kristuksen toinen tuleminen voi tapahtua, etkä joudu helvettiin, jos rakastat Jumalaa. Siitä ei ole kyse.", hän kertasi.

Franzese muisteli kysyneensä järkyttyneenä, eikö näin todella ole. Terapeutti vastasi kertoen, että hän "oli itsekin joskus homo" mutta on nykyisin naimisissa naisen kanssa. Tuon lauseen jälkeen näyttelijä muistaa kävelleensä paikalta ja jättäneensä eheytysterapialle lopulliset hyvästit.

Sen jälkeen hän ja hänen äitinsä saivat tehtyä sovinnon, ja heidän suhteensa on vain vahvistunut ajan saatossa.

Vuosia traumaattisen eheytysterapiakokemuksen jälkeen Franzese valittiin Mean Girlsiin esittämään Damiania. Mies kertoo Damianin roolin vaikuttaneen häneen ja moniin muihin tavoilla, joita hän ei olisi voinut kuvitellakaan.

Vuonna 2014, Mean Girls -elokuvan 10-vuotispäivänä Franzese kertoi saaneensa fanilta kirjeen, joka inspiroi häntä tulemaan kaapista julkisesti. Mies kertoi kirjeessä lukeneen seuraavalla tavalla.

"En tiedä oletko homo vai et, ja sillä ei ole väliä, mutta kun olin kahdeksannella luokalla, minua hakattiin pulleuteni takia ja kidutettiin päivittäin nössöyteni takia. Ja sitten elokuvasi ilmestyi. Sen jälkeen, yhdeksännen luokan ensimmäisenä päivänä suositut vanhemmat tytöt kävelivät luokseni ja sanoivat: "Olet kuin Damian! Tule istumaan kanssamme". Teit minusta suositun lukiossa. Kiitos, että annoit minulle mediassa jotain, jota voin osoittaa ja sanoa: "Tuo olen minä, ja olen ylpeä."


Lue myös:

    Uusimmat