Christina Applegate avoimena syömishäiriökamppailustaan: "Se oli kidutusta"

Monella meistä on häiriintynyt ruokasuhde – asiantuntijat kertovat, miksi laihduttaminen saattaa lopulta vain lihottaa 8:31
Katso myös: Monella meistä on häiriintynyt ruokasuhde – mistä sen tunnistaa?

Christina Applegaten ongelmat kehonkuvan kanssa alkoivat teini-ikäisenä.

Näyttelijä Christina Applegate, 52, kertoo hänen ja näyttelijä Jamie-Lynn Siglerin luotsaamassa MeSsy-podcastissa vuosia jatkuneesta kamppailustaan syömishäiriön kanssa. Applegate kertoo podcast-jaksossa, että hänen oireilunsa kehonkuvanhäiriön kanssa alkoi hänen ollessaan teini-ikäinen, ja että se "tulee aina olemaan läsnä".

Applegate kertoo, että esiintyessään Pulmuset-tv-sarjassa hän keksi, että hänen hahmonsa Kelly Bundy voisi pukeutua tiukkoihin, ihonmötäisiin vaatteisiin. Ihonmyötäisistä vaatteista tulikin lopulta Kelly-hahmon tavaramerkki ja ideasta Applegaten kehonkuvaongelmien ruokkija.

Halusin, että luuni työntyvät ulos, joten en koskaan syönyt, Applegate kertoo podcastissa.

Applegaten mukaan työryhmän jäsenet olivat peloissaan hänen oireilustaan ja yrittivät puhua asiasta hänelle.

Applegaten mukaan oireilusta tuli hänelle elämäntapa.

– Se oli elämäntapa. Jos söisin jotain, rankaisin itseäni. En ollut koskaan bulimikko tai vastaavaa, olen vain riistänyt itseltäni ruoan vuosien, vuosien ja vuosien ajan. Se oli kidutusta, hän kertoo.

Applegate kertoo kamppailleensa syömishäiriön kanssa 30-vuotiaaksi saakka, mutta sairaus nousee hänen mukaansa toisinaan esiin yhä tänäkin päivänä. Yksi tällainen tilanne tapahtui tammikuussa Emmy-palkintogaalassa.

Gaalassa Applegate saapui lavalle kävelykeppiin tukeutuen. Hän kertoi vuonna 2021 saaneensa diagnoosin MS-taudista, joka on keskushermoston autoimmuunisairaus. Gaalayleisö osoitti Applegatelle suosiota seisten, ja Applegate liikuttui saamastaan vastaanotosta kyyneliin. 

Liikutuksensa jälkeen Applegate vitsaili lavalla, ettei hänen vartalonsa ole "Ozempicin valmistama". Ozempicin virallinen käyttötapa Suomessa on diabeteksen hoito, mutta siitä on tullut viime vuosina suosittu myös laihduttamistarkoituksessa.

– Vitsailin Emmy-gaalassa, koska minun oli pakko sanoa, että "Tiedän mitä ajattelette". Tiedän, että katsotte minua, enkä näytä enää itseltäni. Tiedän, mitä ajattelette. Olin niin nöyryytetty, Applegate sanoo podcastissa kyynelehtien.

– Se demoni sanoo näitä asioita minulle. Se pelottaa minua, koska en halua tyttäreni näkevän, etten syö tai hänen kuulevan, kun puhun näistä asioista. Olen ollut todella selkeä siinä, etten koskaan puhu hänelle näitä asioita, hän jatkaa.

Myös Applegaten juontajakollega Jamie-Lynn Sigler on kamppaillut syömishäiriön kanssa ja sairastaa Applegaten tapaan MS-tautia. Kaksikko toteaakin, että vaikka kyseessä on vaikea aihe, on siitä tärkeää keskustella, jotta sairaus menettää voimaansa. 

Apua syömishäiriöön liittyen on saatavilla esimerkiksi Syömishäiriöliiton tukipuhelimesta, jonka numero on 02 251 9207. Tukipuhelin päivystää maanantaisin klo 915, keskiviikkoisin klo 1517 ja torstaisin klo 1115.

Lähteet: MeSsy-podcast, CNN

Lue myös:

    Uusimmat