Tällaisia ovat salassa tehtävät eheytyshoidot: Patrick ja Jussi kertovat, kuinka heitä yritettiin "parantaa" homoudesta

"Olin valmis riistämään itseltäni hengen" – Jussi Lukácsta yritettin "parantaa" eheytyshoidoilla 1:35
"Olin valmis riistämään itseltäni hengen" – Jussi Lukácsta yritettin "parantaa" eheytyshoidoilla

Jussi Lukács ja Patrick Tiainen elivät vuosia uskoen, että homous on asia, joka pitää korjata tai parantaa. Heille tarjottiin eheytyshoitoja, joiden tavoitteena oli muuttaa seksuaalinen suuntautuminen heteroksi. Lukács ja Tiainen kertovat nyt, millaisia salassa tarjottavat eheytyshoidot ovat Suomessa.

Vaikka Jussi Lukács tiesi jollain tasolla jo 5-vuotiaana olevansa homo, meni monia vuosia ennen kuin hän oli valmis hyväksymään seksuaalisen suuntautumisensa.

20 vuotta elämästäni on mennyt siihen, että olen yrittänyt korjata itseäni ja löytää ratkaisua asiaan, johon ei ole olemassa ratkaisua. Tai se ratkaisu olisi ollut hyväksyä itsensä, mutta kaikki ympärilläni viestivät koko ajan, ettei se ole mahdollinen tie.

Lukács kasvoi uuskarismaattisessa seurakuntaympäristössä. Siellä hän oppi ajattelemaan, että homous on väärin. Tämän lisäksi keskustelut koulussa sekä median luoma kuva homoudesta vääristivät ajattelua entisestään. 

90-luvun lopussa ja 2000-luvun alussa homous ei ollut puheenaihe tai jos oli, se oli median skandaaliaihe. Jos koulussa lapset homottelivat toisiaan, opettaja sanoi, ettei toista saa kutsua niin iljettävällä nimellä. 

Lukács muistaa, kuinka seurakunnan nuorisopastori kertoi nuorten illassa, ettei ymmärrä homoutta ja kertoi sen olevan Jumalan silmissä väärin. 

Pastori jatkoi vielä, että hänestä homous on kauhean oksettavaa ja kakoi päälle.

11-vuotiaana Lukács alkoi etsiä tietoa siitä, miten voisi eheytyä homoudestaan. Pelko ja häpeä omasta seksuaalisuudestaan oli kasvanut liian suureksi.  

Aloin noudattamaan netistä löytämiäni neuvoja. Luin paljon ihmisten kokemuksia siitä, onko homoudesta todella mahdollista eheytyä.

Laillistettu psykoterapeutti tarjosi salaa eheyttämishoitoa

Kun Lukács ei saavuttanut toivomaansa lopputulosta, homoudesta "parantumista", hän päätti kokeilla eheytysterapiaa. 

Kyseessä oli koulutettu, Kelan piirissä toimiva psykoterapeutti, joka tarjosi myös eheytysmisterapiaa, salaa tietysti. 

Patrick Tiaisen homoutta yritettiin "parantaa" testosteronilisällä ja demoneita karkottamalla 6:18
Tositarinoita elämässä -minidokumentissa Patrick Tiainen kertoo, kuinka homoutta yritettiin "parantaa" testosteronilisällä ja demoneita karkottamalla.

Terapia jäi yhteen istuntoon, sillä Lukácsin isä ei pitänyt terapeutin antamaa eheytyshoitoa asiallisena.

Se oli tosi pelastava juttu, että isä puutui tilanteeseen. Olen onnekas, sillä vanhempani eivät ole missään vaiheessa hylänneet minua homouteni vuoksi, vaan ovat ottaneet lähemmäksi ja suojelleet, vaikka ovat joutuneet prosessoimaan asiaa pitkään.

Kohu tv-sarjan homohahmosta sai Patrickin peittelemään suuntautumistaan

Jussi Lukácsin ystävän Patrick Tiaisen homoutta on yritetty "kitkeä pois" lukemattomilla eri tavoilla . 

Lukácsin ja Tiaisen tiet kohtasivat sosiaalisessa mediassa. Tiainen haki vertaistukea sen jälkeen, kun oli vuosia yrittänyt eheytyä ja tulla eheytetyksi.

Juuri vertaisten auttamisen vuoksi Tiainen haluaa kertoa kipeistä kokemuksistaan, vaikka tietää, että eheytyshoitojen epäeettisyydestä puhuminen voi kirvoittaa ikäviäkin kommentteja. 

Tiaisen mukaan eheytyshoidoissa pyritään muuttamaan ihmisen persoonallisuutta hyvin vahingollisella tavalla.

Minusta lähdettiin rakentamaan jotain epäaitoa. Valheellisen ajatusmaailman ja identiteetin purkaminen on vaatinut valtavasti työtä.

Tiainen muistaa, kuinka 6- vuotiaana havahtui siihen, että tuntee kiinnostusta toisia poikia kohtaan. Hän ei osannut sanoittaa tunteita, vaikka pelkäsi niitä.

Kun Kallen hahmo tuotiin Salattuihin elämiin, homoseksuaalisuus nousi puheenaiheeksi myös Tiaisen lähipiirissä. 

– Se oli hirveä ja kuuma keskustelunaihe pitkään. Ymmärsin, että homous on asia, josta ei kannata puhua ja pitää oppia pois.

Rippileirin ohjaajat saivat Patrickin uskomaan, että homoudesta voi ”parantua”

Tiainen piti tunteensa salassa aina rippileiriin asti, mutta lopulta 15-vuotias Patrick halusi kertoa ääneen tunteistaan poikia kohtaan.

Leirillä aikuiset kertoivat, että kyseessä on haava, joka voidaan hoitaa ja minulle tarjottiin yhteystiedot ihmiselle, joka voisi auttaa.

Tiainen oli koulukiusattu ja ahdistunut nuori, joka halusi olla yksi jätkistä. Enemmän kuin mitään muuta hän halusi kuulua porukkaan ja kelvata Jumalalle. 

Rippileiriltä alkoi yhdeksän vuoden taistelu omaa itseään ja tunteitaan vastaan. Noiden vuosien aikana Tiainen on kokenut eheytyshoitoja laidasta laitaan

Rajuimpia ovat olleet esimerkiksi demoneiden karkottaminen ja testosteronilisän antaminen.

Tiainen kertoo, että hoitoa annettiin myös virallisilla terveydenhuollon vastaanotoilla. 

Tällainen kaksijakoinen lähestymistapa kuvastaa eheytyshoitotoimintaa aika hyvin, että toimitaan päiväsaikaan ammattiaseman vaatimalla tavalla, mutta virka-ajan jälkeen tarjotaan palveluja, jotka eivät ole lainkaan sallittuja. 

Nykyinen lainsäädäntö ei kiellä eheytyshoitoja Suomessa

Eheytyshoitoja ei ole Suomessa kielletty lailla, mutta hoitojen kriminalisointiin pyrkivä kansalaisaloite on edennyt eduskunnan käsiteltäväksi. Euroopan unionin parlamentti on kehottanut jäsenvaltioitaan kieltämään eheytyshoidot.

Suomen Psykologiliitto pitää eheytyshoitoja vastuuttomina, vakavana ihmisoikeuksia loukkaavana toimintana, joka on ristiriidassa tieteen kanssa.

Hoidot ovat aikamoista puoskarointia. Tutkimusnäyttö niiden toimivuudesta on nolla, kertoo Suomen Psykologiliiton puheenjohtaja Jari Lipsanen.

Lipsasen mukaan eheytysyritykset voivat tuoda ihmiselle pitkäaikaista haittaa.

Hoidot aiheuttavat ahdistuneisuutta, vahingoittavat itsetuntoa ja voivat johtaa masentuneisuuteen. On myös näyttöä siitä, että eheyttäminen lisää itsetuhoisuuden riskiä.

Pyrkimys heterouteen määräsi kaikkea

Patrick Tiainen halusi niin kovasti ”olla yksi jätkistä”, saada perustaa perheen ja elää kristillisen opetuksen mukaisesti, että hän avioitui naisen kanssa, ryhtyi pastoriksi sekä uskonnollisen yhteisön johtajaksi.

Olen toiminut sen kuvan perusteella, mikä päähäni on rakennettu siitä, millainen minun kuuluu olla. Ajattelin olevani tarpeeksi ehjä elääkseni avioliitossa naisen kanssa.

Tiainen kompensoi pastoriksi ryhtymisellä ja intensiivisellä uskonnolliseen yhteisöön uppoamisella erilaisuuden tunnettaan. Hän pyrki tekemään kaiken vähän paremmin kuin muut.

Muistan jo ala-asteelta, että jos sain kokeesta kasin ja myös joku toinen sai kasin, niin minun kasini oli huonompi, koska se oli homon kasi.

Taistelu omaa itseä vastaan päättyi vasta, kun hän romahti täysin. 

Tiesin, että menetän ystäväni, avioliittoni ja työni pastorina, jos tulen ulos kaapista. Minun oli pakko repiä kaikki rikki aloittaakseni itseni rakentamisen uudelleen. 

"Eheytyshoidot tuhoavat ihmistä perustavanlaatuisesti"

Tiaisen tapaan myös Jussi Lukács joutui "rikkomaan" jotain, jotta voisi alkaa korjata eheyttämisen jättämiä säröjä identiteetissään.

– Mulla on elämä ennen ja jälkeen ulostulemistani. Entinen elämäni ja uskonnollinen yhteisö jäi taakseni, koska poistin kaikki sometilini, enkä enää pystynyt kohtamaan ihmisiä siitä maailmasta. 

Vasta, kun olen alkanut tuntemaan todellista minääni, olen pystynyt löytämään kestäviä ja hyviä ihmissuhteita elämääni. 

 Lukács on käsitellyt traumojaan terapiassa viiden vuoden ajan. Lukács uskoo, että joutuu käsittelemään kokemiaan asioita elämänsä loppuun asti päivittäin, vaikka hän kokee hyväksyvänsä menneisyytensä.

Eheytyshoidot tuhoavat ihmisen persoonaa ja kaikkea ihmisestä todella perustavanlaatuisesti.

Onneksi voin tänään sanoa olevani ylpeästi homo. Se on täysin normaali osa elämääni.

Lue myös:

    Uusimmat