Suomalainen Zoe on transnainen – puhuu avoimesti leikkauksistaan murtaakseen myyttejä: "Ihmiset haluavat tietää"

1:33
Suomalainen transnainen Zoe puhuu avoimesti leikkauksistaan murtaakseen myyttejä

Se, millaisia toimenpiteitä kukin transsukupuolinen haluaa, on yksilöllistä. Zoe halusi kaiken; rinnat ja genitaalikirurgian. Hän on päättänyt puhua kokemastaan avoimesti, ettei muiden tarvitsisi.

Elokuvassa Tähtien sota: Episodi VI – Jedin paluu yllättynyt Lando Calrissian tuijottaa avaruuteen ja laukaisee: "That blast came from the Death Star! That thing's operational!"

Samaan lauseeseen nörtiksi tunnustautuva Zoe Amanda Foster palaa puhuessaan vaginastaan. Hän on transnainen, jolle on tehty myös korjaavia leikkauksia.

– Leikattu vagina on vain osa kehoasi. Se on seksuaalinen elin. Se on "täysin toimintakuntoinen Kuolemantähti", kuten Jedin paluussa sanotaan, Zoe kuvailee.

Se, millaisia toimenpiteitä kukin transsukupuolinen haluaa, on yksilöllistä. Zoe halusi kaiken; rinnat ja genitaalikirurgian. Leikkaukset tehtiin Helsingin Töölössä vuonna 2018.

– Pahinta oli selkäsärky, koska olin jumissa sängyssä viisi päivää. Oletin, että kipu tulisi muualta, mutta ei – se tuli selästäni! Zoe sanoo.

"Vaikka asiasta ei kysyttäisi, se leijailee ihmisten mielissä"

Alexanderina syntynyt ja hänenä suuren osan elämästään elänyt Zoe lähti sukupuolenkorjausprosessiin vuonna 2014 ja vaihtoi nimensä vuonna 2015. Porvoolainen Zoe on päättänyt olla rehellinen sekä kokemuksistaan että leikkauksistaan ja on myös poseerannut alasti – omasta aloitteestaan. Ehkä sitten muiden ei tarvitsisi.

– Ihmiset miettivät. Vaikka asiasta ei kysyttäisi, se leijailee ihmisten mielissä. Ihmiset haluavat tietää. Halusin saada asian pois alta. Jos vastaan näihin kysymyksiin, ihmiset pääsevät asian ohi ja voivat kysyä jotakin muuta, Zoe kuvailee.

– Emme toki tiedä tarkasti, millaisia genitaaleja ihmisillä on, mutta luokittelemme: "tuo on mies, hänellä on se-ja-se". Ihmiset miettivät, mitä transnaisilla on. Ajattelin, että jos minä teen sen, ihmisen ei tarvitse enää miettiä asiaa, kun hän tapaa toisen transihmisen tulevaisuudessa. Asia on nyt tiedossa ja dokumentoitu, jatkakaamme elämää.

Zoen mukaan osa olettaa, että transihmisten leikkauksia tehdään seksin ja seksuaalisuuden takia, vaikka kyse on sukupuolesta. Moni luulee, että transnainen niin sanotusti uhraa seksuaalisuutensa tullakseen itsekseen. Että leikkauksen "mikään ei toimikaan".

– Hetken tämä onkin totta, esimerkiksi lääkkeiden vuoksi. Se on yksilöllistä, Zoe sanoo.

Zoella on kuitenkin täysin toimiva, nautintoa tuottava vagina. Nyt hän haluaisikin murtaa myyttejä.

– Internetissä on paljon harhaanjohtavaa tietoa. Jos yrität löytää tietoa transihmisten seksuaalisuudesta, löydät pornoa. Tämäkin on syy, miksi haluan puhua asiasta. Mielestäni transihmisen seksuaalisuudesta pitäisi olla enemmän tietoa, koska on normaalia olla ihmissuhteessa ja harrastaa seksiä. Transihmisillä asiaa ei käsitellä näin.

"Haluaisin mieluummin pimpin"

Suomessa transsukupuoliset käyvät läpi sukupuolenkorjausprosessin, jonka läpikäynyt voi saada erilaisia hoitoja sekä esimerkiksi lausunnon nimen muuttamiseen ja uuden henkilötunnuksen saamiseen. Ensimmäisesti tutkimuskäynnistä alkaa prosessin diagnosointivaihe. Diagnosointivaiheen pitää kestää vähintään kuusi kuukautta, mutta monilta se vie vuoden.

Genitaalikirurgia ja sukupuolen juridinen vahvistaminen vaativat toisen lausunnon, jota ennen tulee elää kokemassaan sukupuolessa vähintään vuosi.

Zoekin istui tuntikausia psykiatrisen hoitajan, psykologin ja psykiatrin puheilla.

– Kerroin vain totuuden. En yrittänyt miellyttää ketään. Ajattelin, etteivät he voi estää minua. Minulta kysyttiin kerran, mitä teen, jos en saa diagnoosia. Nauroin. Sanoin, että ette te estä minua. Menen Thaimaahan. Tiesin jo leikkausten hinnatkin siellä!

Hän vastaili kysymyksiin seksuaalisista fantasioistaan ja suhteestaan genitaaleihinsa. Suhteesta penikseen kysyttiin kolme kertaa.

– Kaikki kysyivät samaa asiaa. Vastasin, että se on siinä ja toimii, minullahan on kaksi lasta. En halunnut leikata sitä irti, mutta haluaisin mieluummin pimpin.

Lopulta Zoen papereissa luki diagnoosi 64.0. Transsukupuolisuus.

Zoe on onnekas, sillä hän ei vihannut kehoaan tai genitaalejaan. Muiden transnaisten kanssa keskustellessaan hän on kuullut tarinan toisenkin puolen. Moni kokee kehodysforiaa, jossa oman kehon sukupuolitetut piirteet tuntuvat vääriltä. Se aiheuttaa kipua, inhoa ja vastenmielisyyttä.

– Muut transnaiset ovat puhuneet, että jos eivät saa leikkausta, he vahingoittavat itseään, Zoe kuvailee.

"En ole oikeasti koskaan ollut mies"

Sukupuolenkorjauksesta käytetään toisinaan edelleen vanhentunutta termiä sukupuolenvaihdos. Siitä Zoe ei pidä.

– Jos joku sanoo sex change, sukupuolenvaihdos, se on epämukavaa enkä pidä siitä. Koen muuttuneeni fyysisesti, jotta olisin enemmän se, joka olen. En ole oikeasti koskaan ollut mies, Zoe kuvailee.

– Olen mielestäni muuttunut, mutta vain kokemuksen ja sen vaatimien asioiden takia. Tiedän nyt, mitä vaatii muuttaa itseään fyysisesti ja tulla enemmän naiseksi. Jos en olisi tehnyt tätä, surullisinta olisi ollut se, etten koskaan yrittänyt. Olisin vain elänyt koko elämäni ja kuollut, koskaan edes yrittämättä.

Naisena elämisen nurja puoli

Myös naiseuden nurja puoli on jo ehtinyt tulla Zoelle tutuksi. Miehet kourivat, kohtelevat bimbona. Ahdistelevat.

– Ajattelin, että no, sepä ei kauaa vienyt! Miehenä en kokenut mitään näistä, Zoe sanoo.

– Eräänä iltana kävelin kotiin ja metsässä mies huusi apua. Kun käännyin, hän piteli penistään, masturboi ja pyysi auttamaan. Sanoin "ei". Mies ihmetteli, miksei!

Toisessa tilanteessa mies, jota Zoe piti ystävänään, yritti humalassa kouria ja suudella.

– Puhuin naisystävilleni ja mies on kuulemma yrittänyt samaa kaikille. Olen vain yksi pitkässä listassa, Zoe sanoo.

– Ja tämä kaikki siinä lyhyessä ajassa, kun muut ovat nähneet minut naisena. En tajunnut, että se on aivan tällaista, ainakaan Suomessa. Olin kuullut samaa naisilta Lontoossa tai Brysselissä. Kun tuollaista tapahtuu, et ole valmis.

"Nyt voin mennä uima-altaalle ja saunaan, eikä kukaan edes huomaa"

Yhtenä päivänä kotona siivotessaan Zoe löysi vanhoja paitojaan – Alexanderin paitoja. Hän veti yhden ylleen.

Peilissä paita näytti aivan liian suurelta. Zoe yllättyi siitä, miten paljon onkaan muuttunut niin lyhyessä ajassa.

– Mietin, oikeastiko käytin ennen näitä. Hihat roikkuivat ja paita näytti valtavalta. Mietin, että minullahan on rinnat, miksi paita on niin valtava, Zoe nauraa.

Paidat ovat nyt menneet – Zoe ei enää tarvitse niitä. Hän shoppailee nykyisin naisten osastolla. Tavallaan se tuntuu kummalliselta: Zoehan on edelleen sama ihminen kuin se, joka nuo miesten paidat osti kauan sitten. Nyt hän vain näyttäytyy myös muille sellaisena, millaisena on aina itsensä nähnyt.

– Kun aloin käyttää naisten vessoja, pelkäsin melko paljon. Kun käytin naisten pukuhuonetta uimahallissa, en ollut vielä käynyt leikkauksessa, joten pidin alaosan ylläni ja työnsin penikseni piiloon. Olin niin kovin tietoinen itsestäni ja niin peloissani. Piilotin penistäni kovempaa ja kovempaa, kunnes minuun sattui. Se on ainoa kerta, kun vihasin genitaalejani. Nyt voin mennä uima-altaalle ja saunaan, eikä kukaan edes huomaa minua.

Sellaisen Zoe haluaisikin asiasta tehdä: arkisten, tavanomaisen. Ettei ihminen transihmisen kohdatessaan ensimmäisenä ajattelisi, että oho, siinä on transihminen.

– Sukupuolenkorjaus ei ole astumista toiseen ulottuvuuteen. Kasvaessani tunsin tunteideni takia oloni oudoksi, friikiksi. Toivoisin, ettei ihmisten tarvitsisi kokea niin. Ettei ihmisen tarvitsisi olla jumissa itsensä sisällä vain sen ajatuksen vuoksi, että hän on erilainen, Zoe sanoo.

– Ihmisen pitäisi voida ilmaista itseään vapaasti. Olin ennen kateellinen ihmisille, jotka kykenivät siihen.

OMA Transsukupuolinen Zoe: "Kasvaessani tunsin tunteideni takia oloni oudoksi, friikiksi"


Transsukupuolinen Zoe: "Koen muuttuneeni fyysisesti, jotta olisin enemmän se, joka olen"

Osittainen lähde: Trasek.fi, Imdb.com, Seta.fi

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja