Seta vaatii lakiin täyskieltoa niin sanotun eheyttämistoimiin

Kansalaisjärjestö Seta vaatii täyskieltoa lakiin niin kutsuttuihin eheyttämistoimiin eli seksuaalisen suuntautumisen, sukupuoli-identiteetin tai sukupuolen ilmaisun muuttamiseen tähtääviin toimenpiteisiin sekä niiden markkinointiin.

Niin sanotussa eheyttämistoiminnassa pyritään muuttamaan henkilön seksuaalista suuntautumista tai sukupuoli-identiteettiä.

Seta on julkaissut eheyttämistoimista tänään selvityksen. Setan varapuheenjohtajan Pekka Rantalan mukaan eheyttämistoimet ovat haitallisia, epäeettisiä ja loukkaavat ihmisoikeuksia.

– Tieteellisen tutkimusnäytön perusteella seksuaalista suuntautumista tai sukupuoli-identiteettiä ei voida tällaisten hoitojen välityksellä muuttaa, hän sanoo.

Toiminta ei nytkään ole sallittua osana terveydenhuoltoa, mutta tämä ei riitä ilmiöön puuttumiseen, Seta sanoo.

Katso videolta, mitä eheyttäminen tarkoittaa ja millaiset traumat hoidoista voi jäädä. 

Kansalaisaloite haluaa kieltää eheytyshoidot – mitä eheyttäminen tarkoittaa ja millaiset traumat hoidoista voi jäädä? 7:39

Pyrkimys kieltää eheyttämistoiminta on noussut keskusteluun Suomessa jo aiemminkin. Eheyttämistoiminnan kieltämiseen tähtäävä Ehjänä syntynyt -kansalaisaloite keräsi viime syksynä tarvittavat 50 000 kannatusilmoitusta ja eteni eduskuntaan.

Kielto halutaan kaikenikäisille

Joissakin maissa, erityisesti Yhdysvalloissa, kiellot suojaavat ainoastaan alaikäisiä. Kansainvälisen kyselyn mukaan yli 63 prosenttia eheytystoimintaan osallistuneista on kuitenkin yli 18-vuotiaita, Seta sanoo.

– Kielto, joka koskisi vain alaikäisiä, ei suojaa toimintaan osallistuvien suurinta ihmisryhmää. Esimerkiksi Espanjan itsehallintoalueiden lainsäädäntö kieltää myös aikuisille kohdistetun eheytystoiminnan ja kaikki uusin lainsäädäntö Ranskassa, Kanadassa ja Uudessa-Seelannissa kattaa myös aikuiset, sanoi Setan selvitystä laatinut Åbo Akademin tutkija Peik Ingman Setan tiedotteessa.

Setan tavoitteena on, että eheyttämistoimilta suojataan kaikenikäisiä sateenkaari-ihmisiä riippumatta siitä, onko henkilö antanut tietoisen suostumuksensa niihin.

Setan mukaan monet sateenkaari-ihmiset syntyvät yhteisöihin, joissa heidän annetaan ymmärtää olevan vääränlaisia tai vajavaisia ja siksi myös uhkia yhteisöilleen. Tämä voi tehdä henkilöstä itse aktiivisen eheyttämistoimiin hakeutumisessa.

– Painostettujen ja haavoittuvassa asemassa olevien henkilöiden vapaus ja arvokkuus voidaan riistää heiltä tulkitsemalla ohjattuja sanomisia vapaaehtoiseksi suostumukseksi, Ingman sanoi tiedotteessa.

Lue myös:

    Uusimmat