McRaen ralli paloi loppuun

Britannian Colin McRaen matka Suomen MM-rallissa päättyi keskeytykseen erikoiskokeen 20 jälkeen vain kahden pikataipaleen päässä kisan maalista. McRaen kohtaloksi koitui öljyputken rikkoutuminen ja sitä seurannut tulipalo.

Kilpailussa kolmannella tilalla olleen McRaen Ford syttyi palamaan muutama kilometri ennen Keuruu 2:n loppua. Auton takaosa oli erikoiskokeen maalissa ilmiliekeissä, joten McRaelle ja hänen kakkoskuljettajalleen Nicky Gristille tuli kiire ehtiä palavasta ralliohjuksesta ulos.

Autoa sammuttamaan kiirehti kolme sammutusyksikköä. Palo raivosi minuuttikaupalla. Vasta kolmannella paloyksiköllä oli mukanaan oikeanlaista sammutusseosta, jolla Ford Focuksen lieskat saatiin tukahdutettua.

-Olen hyvin pettynyt, epäonnekas McRae sai sanotuksi.

MM-sarjan kakkosen harmi on ymmärrettävää, sillä McRaelle keskeytys oli tämän kauden osakilpailuissa vasta toinen. Edellisen kerran McRaen matka katkesi viime maaliskuussa Korsikan MM-rallissa ulosajoon.

Myös Suomen MM-osakilpailussa toiseksi sijoittunut brittikuljettaja Richard Burns oli sunnuntaina vaitonainen. Burns hukkasi lauantaina 20 sekunnin johtonsa hyppyytettyään Peugeotiaan liian ahnaasti Ouninpohjan erikoiskokeella numero 12.

-Tärkeintä oli tänään päästä maaliin saakka. Minulla ei ollut mitään mahdollisuuksia saavuttaa Marcus Grönholmia, Burns tunnusti.

Mäkisellä raskas viikonloppu

Apealla mielellä oli muiden epäonnen turvin kuudenneksi kivunnut Subarun Tommi Mäkinenkin. Suomen MM-rallin viisi kertaa peräkkäin 1994-1998 voittanut Mäkinen hävisi kolmanneksi sijoittuneelle tallikaverilleen, Norjan Petter Solbergille minuutin ja 45 sekuntia.

-Yksi pisimmistä viikonlopuista, mitä MM-osakilpailuista muistan. Ei ollut kiva ajaa, kun auto ei ollut kunnossa. Moottori viirasi koko ajan, ja viimeisellä lenkillä yksi sylintereistä vuoti, vuosi sitten avauserikoiskokeella keskeyttänyt Mäkinen valitti.

-Autossa ei ollut tehoja, hän tiivisti.

Subarun huoltohenkilöstö yritti parhaansa, mutta Mäkisen vauhti ei viikonloppuna kasvanut.

-Tämä oli oppireissu. Esimerkiksi jousituksen suhteen yritettiin jotain, mutta meidän porukalla ei ollut täällä välineitä, joilla viat olisivat olleet korjattavissa.

Mäkinen on MM-sarjaa johtavaa Marcus Grönholmia jäljessä 32 pistettä. Puuppolalaisen uran neljä maailmanmestaruutta eivät saa jatkokseen viidettä.

Norjan Petter Solberg ylsi uransa parhaaseen sijoitukseen Suomen MM-osakisassa. Iloinen norjalainen ajoi viime vuonna Subarullaan Jyväskylässä seitsemänneksi.

-Kolmas sija oli minulle voitto, ja nimenomaan täällä Suomessa, Solberg hihkui. Hän ylsi kolmanneksi myös toukokuun Argentiinan rallissa.

Solberg sai Suomesta neljä MM-pistettä ja ohitti kuljettajien sarjassa Harri Rovanperän pisteellä.

Pitkät matkaosuudet alkoivat painaa

Suomen MM-ralli sujui jouhevasti. Viikonlopun jälkeen ei ihmettele, että kilpailun kotimaiset järjestelyoikeudet omistava Autourheilun kansallinen keskusliitto päätti keskittää Suomen MM-rallin kolmeksi vuodeksi eteenpäin 2003-2005 Jyväskylän.

Lieviä moitteita tuli vain kilpailijoilta pitkistä siirtymätaipaleista. Matkaosuuksilla kertyi aiempaa enemmän kilometrejä, koska huoltoalue oli keskitetty kilpailukeskukseen Jyväskylään.

-Viimeisenä päivänä siirtymät alkoivat pikkuisen väsyttää. Tosin Britannian MM-rallissa matkaosuudet ovat vielä pitempiä. Ja niitä joutuu ajamaan yleensä sateessa, kolmannen peräkkäisvoittonsa Jyväskylässä vienyt Marcus Grönholm arvioi.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat