Mainos

McDonald's ja aktivisti-lammasfarmari oikeudessa

Maailmantalouden globalisaatiota vastustavat mielenosoittajat kokoontuivat tänään seuraamaan lammasfarmari José Bovénin oikeudenkäyntiä Millaun kaupunkiin Etelä-Ranskaan. Mielenosoittajia oli koolla noin 30 000 henkilöä. Bové johti viime elokuussa iskua McDonald'sin rakennustyömaalle vastustaakseen Yhdysvaltain asettamia talouspakotteita, roskaruokaa ja "ruokaimperialismia".

José Bové

Kolmen vuosikymmenen ajan erilaisissa vaihtoehtoliikkeiden kampanjoissa mukana olleesta Bovésta tuli tuolloin miltei yhdessä yössä maailmankuuluisuus. McDonald sin mukaan Bovén johtama isku työmaalle aiheutti yhtiölle 750 000 frangin eli vajaan 700 000 markan menetykset.

Bovén lisäksi yhdeksän muuta henkilöä on syytettynä iskusta. Bové oli ollut pidätettynä kolme viikkoa, mutta hänet päästettiin vapaaksi 105 000 frangin takuita vastaan. Bové voi ylimmillään saada viiden vuoden vankilatuomion ja 500 000 frangin sakkorangaistuksen.

Oikeudenistunnon arvellaan kestävän ainakin lauantaihin, koska pelkästään puolustus on kutsunut 17 todistajaa kuultavaksi. Näiden joukossa on tunnettuja globalisaation arvostelijoita.
-Tämä ei ole ainoastaan ruokakysymys. Kysymys on myös yksinkertaista elämää elävien pienten ihmisten taistelusta vapaudestaan ylikansallisten (yhtiöiden) diktatuuria vastaan, sanoi paikalle saapunut 55-vuotias ranskalainen Christian Dignac.

Oikeusviranomaisten mukaan sillä, mitä kaduilla tapahtuu, ei ole mitään vaikutusta oikeuden päätökseen.
-Ei tule kysymykseenkään ottaa Ranskan oikeutta panttivangiksi, sanoi oikeuden puheenjohtaja Francois Mallet.

Oikeussalin tapahtumia voitiin seurata kadullakin jättikokoiselta valkokankaalta. Taloustieteilijät, filosofit ja elokuvantekijät kokoontuivat suurten pöytien ääriin keskustelemaan kuumista aiheista, kuten ruokaturvallisuus, työttömyys tai vaikkapa siirtolaisuus. Millaun kaduilla marssi myös Meksikon zapatistien kannattajia, anarkisteja, maaseudun kristillisiä nuoria ja geenimanipulaation vastustajia. 23 000 asukkaan Millau on tunnettu Roquefort-juustoistaan. Roquefort-juusto on yksi niistä tuotteista, joiden tuontitullitariffeja Yhdysvallat on nostanut vastavetona EU:n päätökselle olla ostamatta yhdysvaltalaista hormonien avulla tuotettua lihaa.

Bové on viljelijöiden ja karjankasvattajien radikaalin ammattiliiton perustajajäsen. Hän on myös julkaissut kirjan Maailma ei ole myytävänä. Bovén iskun kohteena ollut hampurilaisravintola rakennettiin valmiiksi sittemmin. Tänään pikaruokapaikka oli suljettuna. Vain kymmenen mellakkapoliisin ajoneuvoa oli parkkeerattuna sen pihalla.
(STT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.