Max Verstappenin hylkäyksestä paljastui erikoista dataa: Valtteri Bottaksen kukistamiseen riittänyt kierros vain kärsi sääntörikkeestä

Red Bull -kuski Max Verstappenin vauhti olisi hyvin riittänyt paalupaikkaan Portugalin F1-viikonloppuna ilman epäonnisia seikkailuita, joita mahtui hollantilaisen molempiin ratkaisuvaiheen kierroksiin.

Kolmosruutuun jätetty Verstappen ajoi lauantain aika-ajojen kolmososiossa koko päivän nopeimman kierroksen 1.18,209, mutta aika pyyhittiin kirjoista hänen ajauduttuaan radan rajojen ulkopuolelle mutkassa neljä.

Kilpailuohjeiden mukaan auton kaikki pyörät eivät saa nelosmutkassa ylittää radan reunan valkoista viivaa, ja Verstappen kävi selvästi niiden ulkopuolella.

Nyt F1-sarja on kuitenkin julkaissut dataa, joka kertoo, että Verstappen ei todellisuudessa hyötynyt tästä mitenkään – päinvastoin. Ilmeisesti tuulenpuuskan takia leveäksi ajautuminen maksoi Red Bull -kuskille vain enemmän aikaa kakkossektorin loppuun asti.

Vasta kolmossektorissa hän oli uudelleen rytmissä ja pystyi repimään isoa eroa Bottakseen. Suomalaisen paalupaikka-aika 1.18,348 oli lopulta yli kymmenyksen hitaampi kuin Verstappenin hylätty aika.

Verstappenilla oli vielä yksi yritys Mercedes-kuskien lyömiseen, mutta sekin meni pilalle. Tällä kertaa Sebastian Vettelin juuttuminen eteen Aston Martinilla vei hollantilaiselta sauman kierrosajan parantamiseen.

Tästä kierroksesta Verstappenin ajaksi tuli 1.18,746. Sektoriajat kertovat karua kieltään siitä, että myös tämä veto olisi riittänyt taistelemaan paalupaikasta Bottasta vastaan, jos ongelmia ei olisi tullut. Red Bull oli radan kolmossektorissa koko ajan Mercedestä liukkaampi, mutta Vettelin tultua eteen Verstappen hävisi sen aikana aiemmin hylättyyn kierrokseensa nähden 0,398 sekuntia.

Erikoiseksi asian tekee se, että juuri tuo 0,398 sekuntia jäi myös lopputuloksissa Bottaksen ja Verstappenin väliseksi eroksi. Täydellinen tämäkään kierros ei Red Bull -kuskilta ollut, sillä ennen kolmossektoria Verstappen oli jo 0,139 sekuntia aiemmin hylättyä parasta kierrostaan perässä.

Lue myös:

    Uusimmat