Mainos

Matkailijoita kohtasi uusi vitsaus: Valtavia, sitkeitä paiseita

Ihoinfektion riski kasvaa matkustaessa. Reissaajien riesaksi on ilmaantunut uudenlaisia baktereita, jotka voivat aiheuttaa toistuvia paiseita.

Dosentti Anu Kantele Hyks Infektioklinikalta kertoo, että kyse on stafylokokkeihin kuuluvan staphylococcus aureus -bakteerin uudesta PVL-kannasta, jota on syytä epäillä, jos potilas saa paiseita toistuvasti.

– Ennen tällaista ei tavattu, mutta nykyään näitä silloin tällöin näkee, hän kertoo.

– Esimerkiksi läkäärikoulussa tätä ei ole aiemmin opetettu. Sen verran uutta asiaa tämä on.

Läpimitta jopa 20 senttiä

Uudenlaiset bakteerit voivat aiheuttaa valtavia paiseita, joita tulee tämän tästä lisää.

Paise on punainen ja äkäisen näköinen. Koko paisealue voi olla halkaisijaltaan jopa 20 senttiä.

Paiseesta voi alkaa valua märkää.

Paiseet ovat kipeitä, ja voivat tehdä raajojen liikuttamisesta hankalaa.

Staphylococcus aureus voi asettua ihmisen nieluun tai iholle. Jos kyseessä on PVL-kanta, se vaatii Kanteleen mukaan paisehoidon lisäksi niin kutsuttua häätöhoitoa ja infektiolääkärin konsultaatiota. Ei riitä, että paiseita hoidetaan yksitellen pois. 

– Tällä usein ulkomailta tulleella kannalla on sellainen ominaisuus, että se jää esimerkiksi nenänieluun tai iholle asumaan ja voi tehdä aina johonkin uuden paiseen. Tällainen kierre voi olla hyvin ongelmallinen.

Häätöhoito voi katkaista paisekierteen. Se käsittää lääkehoidon ja puhdistustoimenpiteitä kotona.

Bakteerikanta voi levitä joka mantereelle

Paras tapa suojautua staphylococcus aureus -bakteerilta ja sen PVL-kannoilta on ihon säilyttäminen ehjänä. Bakteeri tarttuu kosketuksessa.

– Osa ihmisistä kantaa tätä bakteeria esimerkiksi nielussaan tai iholla oireettomana, mutta kun saa haavan, bakteeri voi mennä haavaan ja aiheuttaa haavainfektion.

– Bakteerin voi saada myös toiselta ihmiseltä. Jos vaikkapa kosketat jotakin paikkaa, jota bakteerin kantaja on koskettanut. Useimmiten ei tiedetä, mistä bakteeri on potilaan elimistöön tullut.

Kovin tarkkaa tietoa PVL-kannan yleisyydestä ei vielä ole, mutta erään tutkimuksen mukaan yli puolet tropiikissa ja subtropiikissa saaduista ihoinfektioista on PVL-kannan aiheuttamia. 

Matkailijoista viisi prosenttia saa jonkun ihoinfektion, joista noin prosentti liittyy ihopaiseisiin. Näistä taas merkittävä osa voi olla PVL-positiivisia.

Bakteerit leviävät nykyään entistä tehokkaammin yleistyneen matkustamisen seurauksena. Iho myös tulehtuu helpommin lämpimässä ilmanalassa.

– Matkailijat levittävät bakteereita. Tietttyjen bakteerikantojen on osoitettu levinneen kaikille mantereille.

"Verenkiertoon päästessään hengenvaarallinen"

Staphylococcus aureus on yleisin syy märkivään haavaan. Infektoituneen haavan tunnistaa siitä, että se on punainen ja kuuma sekä erittää märkää. Myös hyttysenpurema voi tulehtua, jos sitä raapii pahoin.

Rikkoutunut iho pitäisi aina puhdistaa. Usein tilanne rauhoittuu siuhkuttelulla ja puhtaana pitämisellä. 

Jos haava tulehtuu pahasti, sitä hoidetaan antibiooteilla. Jos bakteeri pääsee vereen asti, tilanne voi olla hengenvaarallinen.

– Jos saa haavan ja sen jälkeen nousee kuume, on syytä epäillä bakteerin pääsemistä vereen. Silloin on mentävä nopeasti sairaalaan. 

Tutkijat ovat alkaneet seurata PVL-kantojen esiintymistä ja leviämistä mantereiden välillä. Saksassa koordinoidaan monikeskustutkimusta, jossa on mukana yksiköitä myös Suomesta, Auroran sairaala ja Aavan matkailuklinikka.

Tutkijaryhmä Kantele mukaan lukien julkaisee aiheesta pian artikkelin, josta selviävät muun muassa riskitekijät PVL:n saamiseen. Vielä Kantele ei halua niitä kertoa.

Suomesta suuntaa lähes 400 000 matkailijaa lämpimiin maihin joka vuosi. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.