Matalapaine luutii heleät ulkoiluilmat sivuun sääkartoilta: Nyt tulee räntää ja lunta – "Voi olla jonkinlainen rajuilmankin paikka"

"Huomenna kannattaa mennä ulos ja sunnuntaina pysyä sisällä"– tällaista säätä on luvassa loppupääsiäiseksi 3:46
MTV Uutiset Live: "Huomenna kannattaa mennä ulos ja sunnuntaina pysyä sisällä" – tällaista säätä on luvassa loppupääsiäiseksi

Lännestä saapuva matalapaine sumentaa pääsiäisen kirkkaat ulkoilusäät. 

Eteläisempään Suomeen on luvassa vesi- ja räntäsateita, maan keskiosiin räntää ja lunta sekä pohjoiseen tuhdisti lisää lunta, kertoo Forecan meteorologi Juha Föhr.

Meteorologi painottaa, että eri olomuodoissaan saapuvat sademäärät voivat vaihdella paikallisesti melko runsaastikin. Lappiin lunta on povattu kertyvän jopa 15 senttiä, mutta etelään hiihtokelejä ei sentään ole luvassa.

– Lumisadetta on etenkin saderintaman etureunassa laajallakin alueella. Iltaa kohti sateiden olomuoto pyrkii kyllä vetisempään olomuotoon myös Lapissa ja idässä, Föhr kertoo.

Matalapaine sen sanelee

Huomisesta saakka lumisateet keskittyvät etupäässä maan länsiosiin. Kuuroja riittää tiistaiaamulle saakka, ja lunta voi kertyä maahan joitakin senttejä. Etelässä ja idässä jäädään jälleen vetisempien sateiden alle. 

– Pääkaupunkiseudlla ollaan enemmän räntäkuurojen varassa. Jatkuvampien sateiden alue on väistymään päin.

Tiistaina pohjois-luoteesta puhaltava tuuli voi yltyä hyvinkin navakaksi ja puuskittaiseksi lännessä.

– Siinä on kohtaa voi olla jonkinlainen rajuilmankin paikka, ja myös lumisateita voi tulla.

Lähipäivien sää tulee Förhin mukaan olemaan pitkälti riippuvainen siitä, miten matalapaineen osakeskukset liikehtivät.

– Matalapaineen keskus ampuu itsensä Kemin liepeille, eikä jatkakaan matkaansa itään vaan jää pyörimään Suomen ylle, meteorologi kertoo.

Länsiosassa lämpötila vaihtelee 2–6 plusasteen välillä ja itäosassa 1–5 asteen välillä. Lapissa lämpötila vaihtelee parin plusasteen ja kolmen pakkasasteen välillä.

Lue myös:

    Uusimmat