Massiivinen brittitutkimus paljastaa, miten koronatartunta tyypillisimmin oireilee ja keillä on suurin riski kuolla covid-19-tautiin

Mistä koronaviruksen voi tunnistaa? Katso tästä listaus tyypillisimmistä oireista 0:58
Mistä koronaviruksen voi tunnistaa? Katso videolta listaus oireista.

Yli 20 000 brittipotilaan tiedot vahvistavat käsitystä koronakuolleisuutta lisäävistä tekijöistä ja tartunnasta kertovista oireista.

Korkea ikä, miessukupuoli, lihavuus sekä olemassa olevat sydän-, keuhko-, maksa- ja munuaissairaudet lisäävät riskiä sairastua vakavaan covid-19-tautiin ja kuolla siihen. Tiedot käyvät ilmi tuoreesta kohorttitutkimuksesta, joka on tällä hetkellä laajin laatuaan. Tutkimus ilmestyi The BMJ -tiedelehdessä. 

Lisäksi aineisto vahvistaa, että tyypillisimmin koronatartunnasta kertovat hengityselinten oireet: yskä, kuume ja hengenahdistus.

Muita oireilun muotoja olivat tuki- ja liikuntaelinten oireet, kuten lihas- ja nivelkipu, väsymys ja päänsärky, suolisto-oireet sekä harvemmin iho- ja limakalvo-oireet. Vain 4,5 prosenttia potilaista oli oireettomia sairaalaan tullessaan.

Lihavuus heikentää keuhkojen toimintaa

Löydökset perustuvat 20 133:n sairaalahoitoa vaatineen covid-19-potilaan tietoihin ajalta 6.2.–19.4.2020. Tutkimuksen julkaisun aikaan neljännes potilaista oli kuollut, 54 prosenttia kotiutunut ja elossa sekä kolmannes edelleen sairaalassa. Tutkimus jatkuu edelleen.

Analyysin suorittivat Liverpoolin, Edinburghin ja Imperial College London yliopistojen tutkijat.

Tiedotteessa tutkijat toteavat, että heidän analyysinsä tulokset heijastelevat uudesta taudista maailmanlaajuisesti saatuja tietoja. Lihavuuden merkitys covid-19-taudin vakavuudessa on kuitenkin korostunut vasta viruksen rantauduttua länsimaihin, joissa lihavuus on yleisempää kuin viruksen alkulähteillä Kiinassa.

Lihavuus heikentää keuhkojen toimintaa, minkä brittitutkijat uskovat olevan merkittävässä asemassa koronariskien lisäämisessä.

Lue myös:

    Uusimmat