Miksi koronavirus aiheuttaa vatsaoireita? Tutkijoilla on nyt ilmiölle selitys

Mistä koronaviruksen voi tunnistaa? Katso tästä listaus tyypillisimmistä oireista 0:58
Mistä koronaviruksen voi tunnistaa? Katso videolta listaus tyypillisimmistä oireista.

Hollantilaistutkijat osoittivat tutkimuksessaan, että uusi koronavirus kykenee infektoimaan suoliston soluja ja lisääntymään suolistossa. Löydös voi auttaa selittämään, miksi covid-19-tautiin liittyy monesti vatsaoireita.

Koronavirusinfektio aiheuttaa liudan erilaisia oireita, kuten kuumetta, yskää, hengenahdistusta, nuhaa, väsymystä ja lihaskipuja. Taudin yhteydessä on kuvattu myös maku- ja hajuaistin häiriöitä. Lisäksi noin joka kolmas koronavirustartunnan saanut kärsii vatsaoireista, kuten ripulista ja pahoinvoinnista. 

Suolisto-oireet ja viruksen löytyminen sairastuneiden ihmisten ulosteesta vielä oireiden häviämisen jälkeen on herättänyt tutkijoissa epäilyksen, että uusi koronavirus voisi tarttua paitsi pisaratartuntana myös uloste-suu-teitse. Tällöin tartunta siirtyy ulosteesta suuhun joko suoraan tai muun esineen tai ihmisen kautta.

Suolistossa paljon infektion mahdollistavia reseptoreja

Hengityselimistössä ja suolistossa on enemmän yhteistä kuin nopeasti ajateltuna luulisi. Koronavirusinfektion kannalta erityisen mielenkiintoista on, että molemmissa elimistön osissa on paljon ACE2-reseptoreja, joiden kautta koronavirus tarttuu soluihin.

Hubrecht Institute -tutkimuslaitoksen, Erasmus MC yliopistosairaalan ja Maastrichtin yliopiston tutkijat huomasivat kokeissaan, että koronavirus voi infektoida suoliston soluja ja lisääntyä ihmisen suolistossa. Tutkimus tehtiin in vitro -menetelmällä laboratoriossa.

Koronavirus näyttää kykenevän livahtamaan soluihin sekä korkeilla että matalilla ACE2-reseptoritasoilla ja infektoimaan ne nopeasti. Virus monistui päivissä sekä solun sisällä että sen ulkopuolella.

Lisäksi hollantilaistutkijat huomasivat, että suoliston soluihin tartutettu koronavirus aktivoi interferonien tuotannon. Interferonit ovat proteiineja, joita virustartunnan saaneet solut levittävät ympärilleen käynnistääkseen puolustusreaktion. 

Tutkimus ilmestyi Science-tiedelehdessä.

Havainnoista toivotaan apua uusien hoitomuotojen kehittelemiseen. Lisäksi löydökset vihjaavat, että koronatartunta voitaisiin todentaa ulostenäytteestä niiltä potilailta, joilla ei hengitystieoireita ole. 

Aiemmissa tutkimuksissa suolisto-oireet koronavirusinfektion yhteydessä on liitetty vakavampaan tautimuotoon. Myös lievien tautitapausten yhteydessä vatsaoireiden on huomattu olevan yhteydessä pidempään toipumisaikaan.

Lue kaikki koronaviruksesta.

Lue myös:

    Uusimmat