Mainos

Masennus lisää tupakoitsijan syöpäriskiä

Masennuksesta kärsivillä tupakoivilla miehillä on suomalaisen tutkimuksen mukaan huomattavasti lisääntynyt riski sairastua keuhkosyöpään. Tutkijat arvelevat tämän liittyvän ehkä masentuneiden tupakointitapaan. He polttavat intensiivisemmin ja heidän on myös vaikeampi päästä eroon tupakasta, sanoo dosentti Paul Knekt.

Mini-Suomi-tutkimukseen aineistoon perustuva tutkimus on julkaistu amerikkalaisessa lääketieteellisessä julkaisussa American Journal of Epidemiology. Tutkijaryhmässä on ollut mukana tutkijoita Kansanterveyslaitokselta, Kelasta, Stakesista ja Suomen Syöpärekisteristä.

Tutkimuksen mukaan tupakointi on suurempi taudin riskitekijä masentuneille kuin muille. Tupakoiva masentunut mies sairastui keuhkosyöpään 20 kertaa useammin kuin tupakoimaton masentunut mies. Koko väestössä tupakointi lisää keuhkosyövän vaaran noin kolminkertaiseksi. Niillä, jotka olivat joskus aiemmin tupakoineet, mutta lopettaneet, lisääntynyttä riskiä ei havaittu.

Tutkimuksessa ei selvitetty lainkaan, miten masennus vaikuttaa tupakoivien naisten keuhkosyöpäriskiin. Sen sijaan naisilta tutkittiin rintasyövän vaaran lisääntymistä, mutta siihen ei tutkimuksen mukaan vaikuttanut sen enempää tupakointi kuin masennuskaan.

Tutkimus tavallaan kumoaa aiempia käsityksiä, joiden mukaan masennus lisäisi rintasyöpäriskiä. Knekt arvelee tämän johtuvan siitä, että aiemmin tutkimuksissa on asioita yleensä katsottu tavallaan taaksepäin, jolloin ei voida tietää, onko masentuneen rintasyöpäpotilaan masennus sairauden seuraus vai syy.

Tässä tutkimuksessa otokseen kuului kaikkiaan yli 7 000 miestä ja naista, joilla tutkimuksen alussa ei ollut todettavissa syöpää. Heidät haastateltiin vuonna 1978. Neljätoista vuotta kestäneen seurannan aikana todettiin hieman yli 600 syöpätapausta, joista 70 oli miesten keuhkosyöpää ja saman verran naisten rintasyöpää.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.