Marihuanaa saa kohta kaupan hyllyiltä osassa Yhdysvaltoja

Yhdysvalloissa otetaan askeleita kohti uudenlaista huumepolitiikkaa. Maan kaksi osavaltiota, Colorado ja Washington ovat sallimassa marihuanan myynnin ensi vuonna.

Coloradossa marihuanaa saa ostaa jo 1. tammikuuta alkaen myyntiluvan saaneista kaupoista. Kaupat voivat myydä marihuanaa korkeintaan 28 grammaa kerralla yli 21-vuotiaille asiakkaille.

Yli 100 osavaltion kauppaa on saanut jo myyntiluvan. Washingtonissa pykälien säätäminen on vielä kesken, mutta myös siellä myynti on tarkoitus laillistaa ensi vuonna.

-Colorado ja Washington ovat jättäneet taakseen väittelyn siitä, kuinka monta ihmistä pidätetään ja testataan marihuanan käytöstä, iloitsi Ethan Nadelmann, huumepolitiikkaan muutoksia ajavan Drug Policy Alliance -järjestön johtaja.

-Väittelyn sijasta osavaltioissa on nyt mahdollisuus käydä kypsää keskustelua siitä, miten rajoittaa marihuanan käyttöä niin, että se tukee kansalaisten turvallisuutta ja terveyttä, hän lisäsi.


"Tärkeää, että tämä tehdään vastuullisesti"

Coloradossa on jo aiemmin sallittu kannabiksen pienimuotoinen käyttö ja kasvatus kotioloissa. Myynnin salliminen on kuitenkin uusi askel. 

Sen jälkeen, kun päätös marihuanan laillistamisesta tehtiin, Colorado on joutunut pohtimaan muun muassa marihuanan mainostamisen sääntöjä ja autolla ajamista sen vaikutuksen alaisena, kertoo yhdysvaltalaislehti Time.

Myynnin laillistamisen seurauksia tullaan seuraamaan tarkasti muissa Yhdysvaltojen osavaltioissa, sillä maan huumepolitiikasta on väännetty kättä pitkään. Muun muassa sanomalehti New York Times on kutsunut Yhdysvaltain huumepolitiikkaa tehottomaksi ja kalliiksi.

-Olemme selvästi luomassa uutta suuntaa. Muut osavaltiot eivät ole käyneet läpi tätä prosessia, sanoi Coloradon kuvernööri John Hickenlooper Time-lehden mukaan.

-Viihdekäytön salliminen on täysin uusi kokonaisuus, hän lisäsi. Yhdysvalloissa marihuanan lääkekäyttö on sallittua jo 19 osavaltiossa.

Myös Nadelmannin mukaan on tärkeää, että marihuanan myynnin laillistaminen tehdään osavaltioissa hyvin ja vastuullisesti.

-Se on tärkeää myös sille, miten muu maa asian hahmottaa, hän sanoi.

 

Lue myös:

    Uusimmat