Mari Rantasila kritisoi kauneusihanteita: Roolien määrä väheni 45-vuotiaana

Näyttelijä Mari Rantasila toivoisi, että myös yli 50-vuotiaille naisnäyttelijöille riittäisi rooleja elokuvissa ja televisiossa.

Ohjaaja-käsikirjoittaja Petri Kotwican (Musta jää, 2007) Henkesi edestä -elokuvan lehdistöpäivää vietettiin tiistaina Helsingissä. Paikan päällä nähtiin henkilövetoisen draaman näyttelijöistä Laura BirnEero Aho ja Mari Rantasila.

Rantasila nähdään elokuvassa monenlaisia tunteita läpikäyvän Hannan roolissa. Hanna valvoo auton alle jääneen miehensä vierellä sairaalassa, mutta kuka oikein ajoi miehen yli?

Totuutta ja oikeudenmukaisuutta vahvasti käsittelevässä elokuvassa Rantasila nähdään voimakkaana naishahmona. Näyttelijä toteaa, että rooli vaati häneltä paljon.

– Tämä oli ehdottomasti haastava rooli, koska siinä oltiin tekemisissä niin isojen tunteiden kanssa. Niiden tunteiden ylläpitäminen ja uskottavaksi saaminen vaati poikkeuksellista heittäytymistä ja hetkessä olemista. Ihanat kanssanäyttelijät auttoivat.

Rantasilan Rakkaudesta-singleä kuullaan elokuvassa ja lisäksi näyttelijä työskentelee myös ohjaajajana. Freelancerina hän on kuitenkin tottunut siihen, että töiden suhteen on totuteltava tiettyyn epävarmuuteen.

– Minulla on parhaillaan erilaisia ohjaushankkeita, mutta ainahan niiden kanssa on vähän se tilanne, että koska rahoitus tulee ja mitä tulee. Nyt on vähän ollut epäonnea ja aikataulut ovat saaneet takapakkia, mutta katsotaan.

"Rypyt tuovat myös naisille karismaa"

Yhä useammat yli 50-vuotiaat naisnäyttelijät ovat pohtineet sitä, miksi heille ei riitä niin paljoa rooleja? 52-vuotias Rantasila iloitsee voimakkaasta roolistaan. Hän toivookin sen olevan eräänlainen käyntikortti siitä, miten kypsemmälläkin iällä voi tehdä monenlaisia rooleja.

MTV.fin haastattelussa Rantasila kritisoi avoimesti nykyajan kauneusihanteita.

– Olisi tosi kiva, että tällekin iälle tarjottaisiin näyttelijän töitä. Toivottavasti tämä elokuva on sellainen käyntikortti, että yli 50-vuotiaskin on täällä ihan vetreässä kunnossa, kannattaisi käyttää.  En tarkoita siis pelkästään itseäni, vaan ylipäänsä kaikkia ikäisiäni naisnäyttelijöitä.

Rantasila ei suinkaan kadehdi nuoria kollegoja, vaan toivoo, että myös vanhemmille näyttelijöille tehtäisiin enemmän rooleja.

– Ihanaa, että nuorilla on töitä ja niin pitääkin olla. Toivoisin ettei elokuva ja tv olisi sellainen väline. jossa kuvataan vain nuorten ihmisten elämää. Että jos on vähän ryppyjä ja näyttää vanhemmalta, niin onko se rumaa, että sitä ei voisi näyttää? Mikä siinä on niin pelottavaa, että sitä ei voi kertoa? Miehillähän rypyt muuttuvat karismaksi, mistä se johtuu että näin tuntuu käyvän? Naisillahan se on aivan sama asia.

Missä vaiheessa Rantasila huomasi, että rooleja ei enää tippunut niin paljon kuin ennen?

– Se tilanne tulee siinä noin 45 vuoden iässä. Kun itse olin 35-vuotias, niin näyttelin paljon nelikymppisiä. Se huvitti minua suuresti, sillä ilmeisesti heidän piti näyttää 35-vuotialta. Tosin nyt tein 45-vuotiaan roolin olin ihan hirmu ylpeä siitä, nyt mennään alaspäin. Väliinputoajat ovat 45–65-vuotiaat. Olen sitä mieltä, että myös meidän ikäisillä olisi hirveästi tarinoita, joita pitäisi päästä kertomaan.

Rantasila ei kuitenkaan koe, että tilanne olisi tuonut hänelle varsinaisia ulkonäköpaineita. Näyttelijästä kun on luonnotonta taistella ikääntymistä vastaan esimerkiksi leikkausten avulla.

– Eihän ihminen voi pysyä aina kaksikymppisen näköisenä. Sehän on mahdottomuus, että vaikka mitä tekisi, niin ei se vain ole niin. Mikä siinä sitten on niin rumaa ja pelottavaa? En tajua sitä.

– Osa leikkelee itseään sen takia, että näyttäisi en tiedä miltä. Kyllähän se lopulta kuitenkin loppuu. Siinähän voi käydä ikäviä juttuja, että mikä se meidän persoona sitten on? Ulkonäköhän on meidän persoona. Minusta koko kauneuskäsitys on ihan älytön.

Näyttelijä kuitenkin huojentuu, että parempaa kohti ollaan menossa. Jo pitkään pinnalla ollut Rantasila toteaakin, että Henkesi edestä -elokuvan tyylistä roolia ei olisi ollut vielä 80-luvulla.

– Paljon on siis menty eteenpäin, mutta kyllä paljon olisi vielä tehtävää. Seuraava sukupolvi on jo aivan erilainen. Tämä meidän ikäpolvemme taistelee tässäkin asiassa, siitä on hyvä muistuttaa.

Henkesi edestä elokuvateattereissa 10. huhtikuuta alkaen.

Lue myös:

    Uusimmat