Marcus Grönholm voitti Jyväskylän rallin seitsemän kertaa – silti katonkin kautta on välillä menty ympäri: "Aikoinaan loppui bensa"

Grönholm spinnaili Ruotsin lumiränneissä 1:32
Grönholm spinnaili Ruotsin lumiränneissä

Suomalaisiin rallilegendoihin kuuluva Marcus Grönholm ajoi uransa aikana monta kertaa Jyväskylän MM-rallissa. Häneltä löytyykin mielenkiintoisia tarinoita vuosien varrelta.  

Grönholm, 51, ajoi ensimmäistä kertaa Jyväskylän MM-rallissa vuonna 1989, kun hän osallistui ralliin N-ryhmän Lancia autolla. 

– Ralli tuntui järkyttävän pitkältä: muistaakseni erikoiskokeita oli jotain 52. Siitä sitten vuosi toisensa jälkeen mentiin sinne ja sitten rupesi natsaamaan pikkuhiljaa, Grönholm muistelee.

Yksityisenä kuskina ei saanut samanlaista tukea, kuin tehdaskuljettajana.

– Kun oli tiimikuljettaja, se oli sellaista kovaa tekemistä, testiä ja kisoja. Sitä ennen ajoin yksityisenä ja se oli aikamoinen jumppaaminen saada rahoitus ralliin ja sitten koko tiimi ja auto iskuun. Se oli aikamoinen prosessi, Grönholm avaa.

Jyväskylän ralli voi olla monelle kokemattomalle kuljettajalle hankala. Usea kuski onkin löytänyt itsensä nopeasti metsästä, jos keskittyminen on herpaantunut edes hetkeksi. 

Myös Grönholm joutui uransa alkuaikoina erinäisiin tilanteisiin.

– Onhan siellä kaikennäköistä pientä ohjelmaa ollut. Alkuvuosina tuppasi menemään nurinkin, kerran meni kaksikin kertaa katolleen ja silti tulin maaliin sijalla 13. Se oli vuonna 1991. 

– Harjulla ajoin elämäni ensimmäiset pohjat vuonna 1992, jaetut tosin Markku Alenin kanssa. Aikoinaan loppui bensa hyvältä sijoitukselta, Grönholm jatkaa. 

Mutta sitten, kun alkoi rullata, niin alkoi rullata. 

Grönholm on voittanut Jyväskylässä seitsemän kertaa, mutta vieläkin suurempaan voittomäärään oli mahdollisuus.  

– Yksi vuosi jäi väliin, kun pyöränlaakeri petti meidät, muuten olisi ollut kahdeksan voittoa putkeen. Se olisi ollut aika hienoa, Grönholm harmittelee. 

Grönholm toteaa, että Suomen rallia arvostetaan suuresti maailmalla ja monen mielestä se on yksi hienoimmista ralleista. 

Hän kävi nuorempana, ennen kuin pääsi itse ajamaan, joitakin kertoja katsomassa Jyväskylässä ralliautojen menoa.

– Isänihän ajoi aikoinaan, mutta silloin en muistaakseni ikinä käynyt katsomassa Jyväskylässä. Olin niin pieni. Ennen, kuin sain ajaa itse, olin aina katsomassa.

 

Lue myös:

    Uusimmat