Malttia auringon palvontaan

Kevätaurinko kurkistelee jo lupaavasti, ja ihmiset alkavat odottaa kesää sekä lomaa. Suuri joukko suomalaisia matkailee myös kautta vuoden kohteissa, joissa aurinkoa on kosolti saatavissa. Vanhaa suomalaista kansanviisautta mukaellen vois sanoa, että aurinko on hyvä renki, mutta huono isäntä.

Auringon myönteisistä vaikutuksista kannattaa toki ottaa kaikki ilo irti. Toisaalta on suojattava ihoa ja pidettävä auringonotossa maltti mielessä erityisesti lomakohteissa, joissa päivä porottaa todella kuumasti.

-Auringolla on lukuisia positiivisia vaikutuksia, mm. verenkierron, aineenvaihdunnan ja hormonitoiminnan vilkastuminen, D-vitamiinin tuotanto, hemoglobiinin muodostus sekä yleensä vastustus- ja suorituskyvyn paraneminen. Erilaisista ihosairauksista kärsivät saavat myös lievitystä auringosta, toteaa Louis Widmerin tutkimusjohtaja, tohtori Hans-Jürg Furrer.

Hän tähdentää, ettei myönteisten vaikutuksien saavuttaminen edellytä kuitenkaan kovassa auringonpaahteessa oleskelua. Lempeästä auringosta voi nauttia aamuvarhain tai myöhemmin iltapäivällä.

Lasten ihoa suojeltava erityisen huolellisesti

Erityisen tarkka Furrer kehottaa olemaan pikkulasten auringonoton suhteen.

-Heidän ei koskaan pidä antaa palaa auringossa. Päähine, riittävä vaatetus, aurinkosuoja ja -lasit kannattaa pitää ehdottomasti mielessä.

Säteilyn vaaralliset vaikutukset ihosyöpineen saattavat ilmaantua vasta 20-30 vuodenkin kuluttua. Ultraviolettisäteilystä, jolle joudumme alttiiksi koko elinaikanamme, saamme peräti 80 prosenttia lapsuudessa. Auringon säteilyn määrään vaikuttavat otsonikerroksen paksuus, leveysaste, korkeus merenpinnasta, kellon- ja vuodenaika, ilmanpuhtaus sekä heijastuminen maastosta.

Erityisesti vesi, hiekka ja lumi heijastavat tehokkaasti auringon ultraviolettisäteilyä (UV-säteilyä). Tämän takia myös varjoisilla paikoilla saa UV-säteilyä. Auringossa makaava saa noin neljä kertaa enemmän ultaviolettisäteilyä kuin pystyasennossa oleva. Aurinkosuoja pitää muistaa levittää iholle noin 15-30 minuuttia ennen auringossa oleskelua.

Ihon omien suojautumismekanismien toiminta on yksilöllistä. Niihin vaikuttavat ikä, sukupuoli sekä ihon laatu. Myös sairauksilla ja lääkityksellä on omat vaikutuksensa. UV-säteille herkistäviä lääkeaineita ovat mm. eräät antibiootit, sulfat, tetrasykliinit sekä sydän- ja verenpainelääkkeet, barbituraatit, diureetit ja fungisidit.

Raskaus, kuukautiset, ehkäisypillereiden ja korvaavan hormonihoidon käyttö saattavat niin ikään herkistää ihoa palamiselle, sanoo Furrer.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat