Mainos

Makedonian presidentti menehtyi lentoturmassa

Lentokoneen maahansyöksyssä surmansa saaneen Makedonian presidentti Boris Trajkovskin lisäksi onnettomuudessa kuoli kahdeksan ihmistä.

Makedonian presidentti Boris Trajkovski on kuollut lentokoneen maahansyöksyssä Bosnia-Hertsegovinassa. Makedonian viranomaisten mukaan King Air 200 -merkkisessä koneessa oli onnettomuuden sattuessa yhdeksän ihmistä. Kaikki saivat maahansyöksyssä surmansa. Uhrien joukossa oli useita presidentti Trajkovskin läheisiä avustajia.

Kone syöksyi lähellä Stolacia Hrgut-vuoristossa. Presidentti oli matkalla talouskonferenssiin Mostariin.

- Sääolot onnettomuuden aikana olivat hyvin huonot, alueella oli sumua ja sateista, kertoi Bosnian serbien sisäministeriön edustaja Zoran Glusac.

Onnettomuuspaikalle on lähetetty pelastusmiehistöjä, mm. Naton rauhanturvaajia. Trajkovskin puolueen mukaan lentokone oli vanha, se oli ostettu käytettynä 1970-luvulla, ja se olisi pitänyt jo aikaa sitten uusia.

Trajkovskin kuolemasta kertoi ensimmäisenä Irlannin pääministeri Bertie Ahern, jonka oli ollut määrä tavata Makedonian pääministeri Banko Crenkovski Dublinissa. Tapaaminen peruttiin kun uutinen Trajkovskin kuolemasta saavutti osapuolet.

EU:n ulkopoliittinen johtaja Javier Solana muisti Trajkovskia ja kuvasi häntä suureksi mieheksi ja Euroopan ystäväksi. Samalla hän vakuutti, että EU pysyy Makedonian rinnalla tämän murhenäytelmän hetkellä.

Euroopan parlamentissa pidettiin minuutin hiljaisuus Trajkovskin muistoksi.

Trajkovskin piti tulla Suomeen maaliskuussa

Myös presidentti Tarja Halonen on ilmaissut osanottonsa Trajkovskin kuoleman vuoksi. Halonen sanoo lausunnossaan ottaneensa tiedon järkyttyneenä vastaan, ja haluavansa esittää osanottonsa sekä presidentin läheisille että koko Makedonian kansalle.

Trajkovskin oli ollut tarkoitus tulla Suomeen vierailulle maaliskuussa.

-Olen oppinut tuntemaan presidentti Trajkovskin eurooppalaisena työtoverina, joka oli kokoava voima maansa johdossa. Vaikeinakin aikoina hän myötävaikutti niin oman maansa kuin koko Balkanin alueen suotuisaan kehitykseen ja lähentymiseen Eurooppaan, Halonen sanoi.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

(Seitsemän uutiset 26.02.2004)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.