Raija sairastui sepelvaltimotautiin reilusti alle viisikymppisenä – tämä oire herätti

7:09

Sepelvaltimotautiin nuorena sairastunut Raija Hallikainen kertoi Studio55.fi-lähetyksessä, miten hän tajusi huolestua omasta sydänterveydestään.

Raija Hallikaisella todettiin sepelvaltimotauti vuonna 1994, reilusti alle viisikymppisenä.

– Ajattelin jossakin vaiheessa elämääni, että ehkä se sepelvaltimotauti minullekin tulee, koska minulla on vahva perimä – isä kuoli jo 48-vuotiaana. Mutta en kuitenkaan uskonut, koska elämäntapani olivat hyvät. Olin aina liikkunut paljon ja elänyt muutenkin terveellisesti enkä ollut ylipainoinen, Raija kertoi lähetyksessä.

Raija huolestui, kun hänestä tuntui hitaalla kävelylenkillä, ettei hän saa happea.

– Sanoin, että nyt tapahtuu jotain ihmeellistä. Se meni kuitenkin ohi, joten en heti syöksynyt tutkimuksiin tai lääkäriin vaan seurasin tilannetta.

Vuonna 1995 Raija joutui kahdesti pallolaajennukseen, ja kun ne eivät auttaneet, lopulta ohitusleikkaukseen. Puoli vuotta viimeisen leikkauksen jälkeen hän meni jo takaisin kansantanssitunneille. Nyt hän kertoo liikkuvansa ja elävänsä kuten ennenkin.

– En ole oikeastaan rajoittanut elämistäni millään lailla.

Saako sydänvaivainen rasittaa itseään? Mistä tietää, että sydänvaivojen takia pitää mennä lääkäriin, jos kyseessä ei ole hätätilanne? Katso video ylhäältä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja