Mainos
Mainos

Ruotsalaistutkimuksen hurja väite: Jos juot paljon maitoa, saatat kuolla ennenaikaisesti

Maidon juonti ei olekaan ehkä niin terveellistä kuin on luultu. Ruotsalaistutkijoiden mukaan runsas maidon nauttiminen voi nimittäin johtaa ennenaikaiseen kuolemaan.

Tutkimustulokset käyvät ilmi Uppsalan yliopiston ja Karoliinisen instituutin tekemästä jättitutkimuksesta. Tutkijat selvittivät maidonjuonnin vaikutusta 106 000 keski-ikäisiin ja iäkkäisiin naisiin ja miehiin Uppsalassa, Västmandslandissa sekä Örebrossa.

– Tuore tutkimuksemme vahvistaa oletuksiamme siitä, että runsas maidonjuonti nostaa riskiä ennenaikaiseen kuolemaan, sillä se johtaa kehon alhaiseen mutta krooniseen tulehdustilaan. Vaikutukset näkyvät erityisesti naisilla, Uppsalan yliopiston professori Karl Mihchaelsson kommentoi Upssala Nya Tidning -lehdelle.

Riski suurin naisilla

Tutkimustulokset julkaistiin American Journal of Epidemiology -tutkimusjulkaisussa. Tutkimus on jatkoa aiemmalle vastaavalle tutkimukselle, jonka mukaan maidonjuonti ei suojaa luunmurtumilta, kuten aiemmin on luultu. Sen sijaan aiemmassakin tutkimuksessa todettiin runsaasti maitoa juovilla olevan suurempi riski ennenaikaiseen kuolemaan kuin niillä, jotka eivät juo maitoa ollenkaan. Riski on tutkimusten mukaan suurin naisilla.

Tutkijoiden mukaan syy voi piillä maidon sisältämässä laktoosissa, joka muuttuu elimistössä galaktoosiksi. Galaktoosi saattaa aiheuttaa elimistössä muun muassa stressitilan, tulehduksia ja ennenaikaista ikääntymistä.

Tutkimuksessa mukana ollut Karoliininen sairaala on ollut uutisotsikoissa viime aikoina hoitoskandaaleiden vuoksi. Taannoin paljastui, että sairaala on hoitanut lähes 70:tä vaikeasti sairasta potilasta kokeellisella hoidolla ilman siihen vaadittuja lupia.

***

Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja