Ruotsalaistutkimuksen hurja väite: Jos juot paljon maitoa, saatat kuolla ennenaikaisesti

Syöpämyrkkyä löytyy toisinaan myös suomalaisesta maidosta
Runsas maidonjuonti ei ehkä olekaan niin terveellistä. Colourbox

Maidon juonti ei olekaan ehkä niin terveellistä kuin on luultu. Ruotsalaistutkijoiden mukaan runsas maidon nauttiminen voi nimittäin johtaa ennenaikaiseen kuolemaan.

Tutkimustulokset käyvät ilmi Uppsalan yliopiston ja Karoliinisen instituutin tekemästä jättitutkimuksesta. Tutkijat selvittivät maidonjuonnin vaikutusta 106 000 keski-ikäisiin ja iäkkäisiin naisiin ja miehiin Uppsalassa, Västmandslandissa sekä Örebrossa.

– Tuore tutkimuksemme vahvistaa oletuksiamme siitä, että runsas maidonjuonti nostaa riskiä ennenaikaiseen kuolemaan, sillä se johtaa kehon alhaiseen mutta krooniseen tulehdustilaan. Vaikutukset näkyvät erityisesti naisilla, Uppsalan yliopiston professori Karl Mihchaelsson kommentoi Upssala Nya Tidning -lehdelle.

Riski suurin naisilla

Tutkimustulokset julkaistiin American Journal of Epidemiology -tutkimusjulkaisussa. Tutkimus on jatkoa aiemmalle vastaavalle tutkimukselle, jonka mukaan maidonjuonti ei suojaa luunmurtumilta, kuten aiemmin on luultu. Sen sijaan aiemmassakin tutkimuksessa todettiin runsaasti maitoa juovilla olevan suurempi riski ennenaikaiseen kuolemaan kuin niillä, jotka eivät juo maitoa ollenkaan. Riski on tutkimusten mukaan suurin naisilla.

Tutkijoiden mukaan syy voi piillä maidon sisältämässä laktoosissa, joka muuttuu elimistössä galaktoosiksi. Galaktoosi saattaa aiheuttaa elimistössä muun muassa stressitilan, tulehduksia ja ennenaikaista ikääntymistä.

Tutkimuksessa mukana ollut Karoliininen sairaala on ollut uutisotsikoissa viime aikoina hoitoskandaaleiden vuoksi. Taannoin paljastui, että sairaala on hoitanut lähes 70:tä vaikeasti sairasta potilasta kokeellisella hoidolla ilman siihen vaadittuja lupia.

***

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!