Koulujen sulkemista "toivottiin ja odotettiin" – MTV Uutisten haastattelema opettaja tunsi olevansa töissä vain, ettei huoltajia tarvittaisi kotona

Suomen hallitus kertoI uusimmista koronatoimista – katso koko tiedotustilaisuus 48:34
Katso, millä keinoilla hallitus pyrkii hidastamaan koronaviruksen leviämistä.

Alakoulun opettaja toivoo, että etäopettajille annetaan työrauha ja opetustuloksiin suhtaudutaan realistisesti.

Nimettömänä MTV Uutisille haastattelun antanut alakoulun opettaja kommentoi tuoreeltaan hallituksen päätöstä sulkea kaikki koulut.

– Kyllä sitä on tässä tavallaan toivottu ja odotettu. Tuntuu hassulta, että oman ja muiden turvallisuuden takia lähes kaikki ihmisryhmät työskentelevät etänä, mutta pienten lasten kanssa olevat ovat virusten pelikentillä, opettaja toteaa.

Opettajaa ehti jo jonkin aikaa ärsyttää se, miten koulujen auki pitämiseen suhtauduttiin.

– On tullut sellainen fiilis, että minua tarvitaan vain siksi, että muut ihmiset pääsevät töihin. Koulutustehtävästäni tuli täysin toissijainen. Se viesti tuntui hieman hassulta ja oman ammatin aliarvostamiselta, opettaja harmittelee.

Koronavirus kiinnostaa lapsia

Opettajan mukaan lapset suhtautuvat koronavirukseen aikuisten tavoin eri tavoilla.

– Osaa lapsista pelottaa, osa heittää läppää, opettaja sanoo.

MTV Uutisten haastattelema opettaja pyrki omalta osaltaan ylläpitämään normaaliuden tunteen koulussa.

– Menimme aivan tavallisen lukujärjestyksen mukaan. Emme olleet koulussa vain koronaa pelkäämässä, opettaja nauraa.

"Täysin epäselvää, miten opetus käytännössä järjestetään"

Koulutilojen sulkeminen ei suinkaan tarkoita sitä, että opetus loppuisi. Käytännössä kouluissa siirrytään etäopetukseen.

Tämä herättää paljon kysymyksiä MTV Uutisten haastattelemassa opettajassa.

– On täysin epäselvää, miten pienten lasten epäopetus käytännössä järjestetään. Tämä on aivan uudenlainen tilanne. Pienille lapsille ei voi vain lähettää videoitua luentoa, opettaja tietää.

– Pienten lasten opetus on todella interaktiivista ja se perustuu nimenomaan läsnäoloon. Miten alakoululaisten opetus, joka on ohjaamista, eriyttämistä ja läsnäoloa, saadaan toimivalla tavalla etäopetuksen muotoon? Siihen ei ole mitään vastauksia vielä, opettaja miettii.

”Vaikuttaa lasten suoriutumiseen”

Opetusministeri Li Andersson kertoi Uutisaamussa, että opettajilta vaaditaan nyt todella paljon. Toisaalta Andersson korostaa opettajien olevan ammattilaisia ja hänellä on täysi luottamus siihen, että nyt saadaan aikaan hyviä ratkaisuja.

MTV Uutisten haastattelema opettaja toivoo, että etäopetuksessa onnistumista mitataan realistisesti.

– Uskon, että jonkinlaista oppimista tapahtuu. Mutta arki ei varmastikaan suju yhtä sutjakasti kuin koulussa, opettaja sanoo. 

Opettajaa myös huolestuttaa se, etteivät oppilaat ole samanarvoisessa asemassa etänä opiskellessaan. 

– Kouluissa meillä on käytössä kolmiportainen tukijärjestelmä. Sitä on haastava viedä kotiopetukseen. Toisilla koululaisilla ei varmastikaan ole kotona ketään, joka auttaisi. Se vaikuttaa lapsen suoriutumiseen, opettaja arvelee.

Työrauhaa toivotaan

Paniikki ja hätäily eivät auta opetuksessakaan.

– Toivon, että sekä lapset että huoltajat ottaisivat ihan rauhassa, jos tulee päivä tai pari, ettei etäopetus toimi saumattomasti, opettaja sanoo.

Vaikka etäopetus lähtisi köhien liikkeelle, ei se MTV Uutisten jututtaman opettajan mukaan ole vakava ongelma.

– Lapsen koulupolku ei etäopetuksen käynnistysvaikeuksista häiriinny millään tavalla. Opetuksen suhteen varmasti joudutaan tekemään kompromisseja. Opetus on nykyään paljon toiminnallista ja lapset tekevät yhdessä. Nämä ulottavuudet puuttuvat etäopetuksesta. Mutta ei tässä mitään hätää ole, opettaja uskoo.

Lue myös:

    Uusimmat