Mainos

Maatalouden työterveyshuollon rahoista puolet käyttämättä

Työterveyslaitoksen selvityksen mukaan maatalousyrittäjät käyttävät silti työterveyshuoltoa enemmän kuin muut yrittäjät.

Maatalousyrittäjien työterveyshuoltoon varatuista rahoista jää puolet käyttämättä, sillä työterveyshuoltoon on liittynyt vain noin 40 prosenttia yrittäjistä. Toissa vuoden tilaston mukaan Kela korvasi vajaat kolme miljoonaa euroa. Työterveyshuollon on terveyskeskusten kautta järjestänyt noin 40 000 maatalousyrittäjää. Korvauksia maksettiin 13 900 yrittäjälle.

Kelan pääjohtaja Jorma Huuhtanen kertoi työterveysrahojen vajaakäytöstä tänään Kuopion Farmari-maatalousnäyttelyssä.

Työterveyslaitoksen selvityksen mukaan maatalousyrittäjät käyttävät silti työterveyshuoltoa enemmän kuin muut yrittäjät. He ovat myös eritysasemassa muihin yrittäjiin nähden, sillä työolosuhdeselvitykset ovat tiloille maksuttomia.

Maatalousyrittäjän oma osuus työterveyshuollostaan on noin 40 euroa vuodessa. Yhtä yrittäjää kohden työterveyshuollosta aiheutuu kokonaiskustannuksia keskimäärin 214 euroa. Kela maksoi kaikkia yrittäjiä kohden korvausta keskimäärin 147 euroa, johon sisältyi myös valtion osuus.

Maatalousyrittäjien työterveyshuolto painottuu ehkäisevään toimintaan, josta korvataan 60 prosenttia.

Sairaanhoito tuli korvattavaksi viime vuoden alusta, mutta siltä osin ei tilastoa vielä ole, sillä korvaus haetaan jälkikäteen. Vahvistetuista enimmäiskustannuksista korvataan 50 prosenttia.

Vastaisuudessa korvausjärjestelmää kehitetään niin, että terveyskeskusten lisäksi palveluita voi hankkia myös yksityiseltä palvelujen tuottajalta.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.