Mainos

Maaoikeudet ehdotetaan lakkautettaviksi

Oikeusministeriön asettama työryhmä ehdottaa, että maaoikeudet itsenäisinä erityistuomioistuimina lakkautettaisiin. Maaoikeuksien tehtävät siirrettäisiin ehdotuksen mukaan kahdeksaan käräjäoikeuteen.

Maaoikeudet ratkaisevat tie- ja maanmittaustoimituksista tehtyjä valituksia ja kanteluja ensimmäisenä oikeusasteena. Maaoikeuden ratkaisuihin saa hakea muutosta korkeimmalta oikeudelta, jos korkein oikeus myöntää valitusluvan.

Organisaatiouudistuksella työryhmä haluaisi turvata maaoikeusasioita käsittelevien tuomioistuimien tehokkaan ja joustavan toiminnan kaikissa tilanteissa. Maaoikeuksien nykyhenkilöstön vähäisyys voi työryhmän mielestä vaikeuttaa sekä asioiden käsittelyä että asiakaspalvelun järjestämistä.

Työryhmän näkemyksen mukaan uudistuksen avulla voitaisiin turvata asiantuntemuksen jatkuvuus maaoikeusasioissa. Samalla parannettaisiin tuomioistuimen mahdollisuuksia antaa oikeusturvaa vaihtelevissa työtilanteissa.

Käräjäoikeuksissa useat käräjätuomarit voisivat vastata maaoikeusasioiden käsittelystä. Oikeuspalvelujen keskittämisellä uskotaan myös parannettavan asiakaspalvelua.

Maaoikeuksien asiakasmäärät ovat viime vuosina jatkuvasti vähentyneet. Työryhmän esityksen mukaan uudistuksen avulla henkilöstön työpanosta voidaan hyödyntää niinäkin aikoina, jolloin asiamäärät ovat vähäisiä.

Nykyisin maaoikeuksia on neljä: Etelä-Suomen, Itä-Suomen, Vaasan ja Pohjois-Suomen maaoikeus. Maaoikeuksien tehtävät siirrettäisiin Hämeenlinnan, Kuopion, Mikkelin, Oulun, Rovaniemen, Turun, Vaasan ja Vantaan käräjäoikeuksiin. Käräjäoikeuksien tuomiopiirit maaoikeusasioissa säilytettäisiin pääpiirteissään samoina kuin nykyisten maaoikeuksien tuomiopiirit.

Työryhmä jätti ehdotuksena tänään oikeusministeri Jussi Järventaukselle (kok.). Työryhmää johti kehitysjohtaja Erkki Hämäläinen oikeusministeriöstä.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.