Maailmanpankki: Kiina pystyy ruokkimaan väestönsä

Maailmanpankin mukaan on todennäköistä, että Kiina pystyy tulevaisuudessakin ruokkimaan valtavan väestönsä heiluttelematta liikaa maailman viljamarkkinoita.

Varoituksia Kiinaa uhkaavasta viljapulasta ja sen vaikutuksista koko maailman viljamarkkinoihin on aiemmin esitellyt etenkin amerikkalaisen Worldwatch-instituutin johtaja Lester Brown. Kauhuskenaarioiden mukaan kiinalaiset ryhtyvät elintason kohotessa syömään nykyistä enemmän lihaa ja maitotuotteita, joiden tuottamiseksi tarvitaan paljon rehuviljaa. Samaan aikaan maan viljelypinta-ala pienenee teollistumisen myötä ja Kiina joutuu tuomaan niin paljon viljaa, etteivät maailman viljamarkkinat kykene vastaamaan tarpeeseen. Viljan hinta nousee rajusti.

Helsingissä esitelmöinyt Maailmanpankin Kiinan ja Mongolian pääekonomisti Richard Newfarmer ei pidä kauhuskenaarioiden toteutumista todennäköisenä.
-Todennäköisimmin Kiinan maataloustuotanto kasvaa samaa vauhtia sen väestön kanssa eli noin yhden prosentin vuodessa. Tuotannossa voidaan myös erikoistua esimerkiksi kasviksiin ja hedelmiin, joiden kasvattamisessa Kiina on viljanviljelyä kilpailukykyisempi. Newfarmer toivoo myös, että Kiina luottaisi nykyistä enemmän viljantuontiin.

Ongelmia liioitellaan

Newfarmerin mukaan Worldwatch-instituutin johtaja Lester Brown liioittelee Kiinan viljantuotannon ongelmia. Kiinan viljelyalueiden satoisuus on vain kehitysmaiden keskitasoa, ja Maailmanpankin mukaan viljelyssä on tehostamisen varaa. Maailmanpankki arvioi, että Kiina pystyy lisäämään maataloutensa tuotantoa aika paljon seuraavien 25 vuoden aikana esimerkiksi tehostamalla lannoitteiden käyttöä. Viljelypinta-alaa suurempi ongelma Kiinalle on veden vähyys ja sen epätasainen maantieteellinen jakautuminen.

Maailmanpankin mukaan Kiinan maataloutta voitaisiin kehittää nykyistä tehokkaammaksi, jos maan hallitus olisi valmis luopumaan suuresta omavaraisuusasteesta viljan suhteen ja luottaisi maailmanmarkkinoihin. Tätä Kiina ei ole toistaiseksi suostunut tekemään pelätessään markkinahintojen heilahtelua ja riippuvuutta viljantuottajista.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat