Mainos

Maailman suurimman demokratian vaalit päättyvät tänään

Maailman suurimman demokratian, Intian, parlamenttivaalit päättyvät tänään.

Maassa on äänestetty jo kuusi viikkoa, sillä 815 miljoonan äänioikeutetun ja miljoonan äänestyskopin vaalit ovat vaatineet huomattavia käytännön järjestelyjä.

Maailman suurimmissa parlamenttivaaleissa pääteema on ollut korruptio ja sen kitkeminen. Vaalit ovat olleet Intian historian kalleimmat ja irvokkainta kampanjoinnissa on ollut se, että yhä useampi poliitikko on itse jäänyt kiinni lahjuksien vastaanottamisesta.

– Korruptio on ylipäätänsä intialaisessa yhteiskunnassa ja politiikassa, kriketissä ja kaikessa tärkeässä hyvin keskeisellä sijalla, kertoo Suomen Intian surlähettiläs Aapo Pölhö.

Kaikista Intian äänioikeutetuista lähes 70 prosenttia on käyttänyt äänioikeuttaan. Äänestäjät kaipaavat muutosta, erityisesti vahvempaa taloudellista Intiaa. Liian kauniisiin lupauksiin harva jaksaa enää kuitenkaan uskoa.

Joukkoraiskauksia ei puida vaaleissa

Intiaa kuohuttaneet lukuisat joukkoraiskaukset ja päivittäinen seksuaalinen väkivalta eivät ole nousseet tosissaan vaaliteemaksi asti.

– Se on ehkä sen verran herkkä ja sensitiivinen teema, että vaati aika paljon rohkeutta ottaa siitä nimenomaan vaaliteema.

Konservatiivi-miespoliitikot ovat jopa möläytelleet väheksyviä kommentteja tasa-arvokeskustelulle.

– Eräs poliitikko totesi että pojat ovat poikia ja huomio pitäisi kiinnittää niiden naisten rankaisemiseen, jotka tekevät vääriä ilmiantoja, Pölhö sanoo.

40-luvulta lähtien kielletty kastijärjestelmä vaikuttaa Intiassa edelleen. Yksi vaalien ennakkosuosikki on kuitenkin köyhistä oloista noussut BJP-puolueen Narendra Modi. Modin tausta on hindunationalistinen, joten vähemmistöuskovaiset kuten muslimit pelkäävät, mitä Modin nousu pääministeriksi tarkottaisi. Paikoin ääriuskovaiset ovatkin ottaneet vaalien alla yhteen ja useita on jopa kuollut. 


Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.