Mainos

Maa järisi jälleen Ylitorniolla

Uusi maanjäristys ravisteli Ylitorniota viime yönä noin kello 2. Seismologian laitoksen mukaan on varsin harvinaista, että kaksi Suomen oloissa suurta järistystä osuu samalle alueelle muutaman päivän sisällä. Lauantain vastaisena yönä koettu 3,1 Richterin järistys tunnettiin selvimmin Kainuunkylän alueella.

Uusi järistys oli voimakkuudelta 2,8 Richteriä ja sen keskus osui noin sata kilometriä koilliseen Kainuunkylästä. Molemmat järistykset ovat voimakkuudeltaan selvästi pitkäaikaista 2,3 Richterin keskiarvoa suurempia, sanoo seismologi Matti Tarvainen.
-Vielä harvinaisempaa on, että vavahdukset osuvat samalle alueella lähes peräkkäin. Vuonna 1935 Tammisaaren lähellä oli kaksi järistystä samana päivänä. Niiden voimakkuudet olivat 3,4 ja 3,8 Richteriä. Vuonna 1931 Laukaan peräkkäiset 3,9 ja 4,5 Richterin järistykset tuntuivat puolestaan erittäin laajalla alueella.

Perämeren seutu on altista kallioperä on sen verran heikkoa, että jännitykset laukeavat helpommin. Tarvaisen mukaan Ylitornion järistysten taustalla saattavat olla syyt, jotka johtivat tulivuorenpurkaukseen Islannissa. Samat voimat ovat aiheuttaneet työntöä myös länteen. Vahinkoja Ylitornion järistykset eivät saaneet aikaan.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.