Mainos

Luonnonvarat on käytetty tältä vuodelta loppuun

Lisääntyvä energiankulutus ja hiilidioksidipäästöt ovat aikaistaneet luonnonvarojen vuosittaista loppuun kulumista.

Luonnonvarojen tämänvuotinen tuotto on kulutettu nyt loppuun. Maapallon asukkaat elävät WWF:n mukaan loppuvuoden ekologisella luotolla yli varojensa.

Ihmisten ekologinen jalanjälki ylittää järjestön mukaan maapallon kestokyvyn nyt noin 30 prosentilla. Jalanjälki mittaa ihmisen kuluttamien luonnonvarojen määrää suhteessa niiden kykyyn uusiutua. Jalanjäljellä mitataan myös hiilidioksidipäästöjen määrä suhteessa luonnon kykyyn sitoa hiiltä.

Lisääntyvä energiankulutus ja hiilidioksidipäästöt ovat aikaistaneet luonnonvarojen vuosittaista loppuun kulumista. Vielä 1980-luvulla luonnonvaratili tyhjeni vasta joulukuun puolessa välissä, kertoo WWF.

Suomalaisten ekologinen jalanjälki on järjestön mukaan maailman kolmanneksi suurin. Toisin kuin monissa muissa EU-maissa, energiankulutus kasvaa Suomessa edelleen. Energiaa käytetään järjestön mukaan Suomessa tehottomasti.

WWF vaatii nopeita toimia

WWF:n mukaan energian käytön tehostamiseksi ja uusiutuvan energian käyttöönottamiseksi on ryhdyttävä määrätietoisiin toimiin. Tärkeintä on saada poliittiset ohjauskeinot nopealla aikataululla käyttöön.

-Suomen on saatava käyttöön laaja ja monipuolinen ilmasto- ja energiapoliittinen ohjauskeinopaletti tämän vaalikauden aikana, WWF Suomen pääsihteeri Timo Tanninen sanoo. Hän suuntaa puheensa kauppa- ja teollisuusministeriöön, jossa valmistellaan kansallista ilmasto- ja energiastrategiaa.

Energiaa voidaan säästää liikenteen ruuhkamaksuilla ja päästöpohjaisella verotuksella, energiatehokkailla palvelu- ja tuotemarkkinoilla, tiukentamalla rakentamismääräyksiä sekä edistämällä uusiutuvan energian käyttöä, järjestö toteaa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.