Kari paljasti entisen työnantajansa vuosikausia jatkuneet törkeät ympäristörikokset Lapissa: "Sanoin Jussille, että haista sie paska"

Tältä Kakslauttasen laittomalla jätteenhävityspaikalla näytti vielä viime syksynä: "Aivan samalla tavalla jätettä" 2:19
Tältä Kakslauttasen laittomalla jätteenhävityspaikalla näytti vielä viime syksynä: "Aivan samalla tavalla jätettä"

Sodankylän kunnassa sijaitsevan Kakslauttasen ympäristörikosvyyhti alkoi selvitä, kun yrityksestä irtisanoutunut työntekijä päätti kertoa medialle yrityksen toiminnassa tapahtuvasta laittomasta jätteiden polttamisesta. Ex-työntekijä kertoo surullisen kuuluisasta ympäristörikosvyyhdistä MTV:n dokumenttisarjassa.

Kakslauttanen Arctic Resort Oy ja sen pääomistaja Juhani Eiramo tuomittiin vuonna 2020 törkeästä ympäristön turmelemisesta tapauksessa, joka lähti liikkeelle turhautuneen ex-työntekijän paljastuksesta.

– Mie sanoin Jussille, että haista sie paska ja lähdin, ex-työntekijä Kari Iivarinen avaa MTV:n uutuussarjassa Uskomattomat ympäristörikokset.

Satoja tonneja jätettä

Kakslauttasessa syntynyttä rakennusjätettä oli haudattu vuosien 2013–2018 välillä valtion maille ja poltettu savuna ilmaan satojen tonnien edestä jätemaksujen välttämiseksi. Asiaa oli ensin viety eteenpäin kunnan ympäristöviranomaiselle, mutta kun asia ei ollut edennyt, hän päätti lähestyä Lapin Kansaa.

– Kaikki mitä rakennusmiehiltä jäi, metallit, sementit, styroksit, kattohuovat ja kaikki. Kaikki kuljetettiin traktorin kauhakuormaajalla palopaikalle ja sinne kipattiin, Iivarinen kertoo rikoksista.

Kun juttu julkaistiin Lapin Kansassa, myös poliisi kiinnostui tapahtumista. Vuonna 2020 yrittäjä Juhani Eiramo tuomittiin törkeästä ympäristön turmelemisesta

Dokumenttisarjan jakso käy läpi myös muita epäkohtia Kakslauttasen toiminnassa. Yrityksen työehtoihin ja -olosuhteisiin on liittynyt runsaasti epäkohtia, kuten alipalkkausta. Jaksossa nimettömänä pysyttelevä yrityksen entinen työntekijä kertoo myös kohtaamastaan häirinnästä. 

Mitä ex-työntekijä kertoo Kakslauttasen työoloista ja miten asian julki tuominen vaikutti Iivarisen elämään? Voit katsoa koko jakson MTV Katsomossa. Kaikki Uskomattomat ympäristörikokset -dokumenttisarjan jaksot ovat katsottavissa nyt C Moressa. 

 

Lue myös:

    Uusimmat