Lohijoki sai Jasper Pääkkösen hyppimään tänään riemunhyppyjä: "Ihan oikeasti tapahtunut jotain poikkeuksellista"

7:14
Jasper Pääkkönen riemuitsi padonpurusta MTV Uutiset Liven suorassa lähetyksessä.

Näyttelijä ja kalastaja Jasper Pääkkönen auttoi saamaan rahoituksen kasaan Hiitolanjoen padonpurkuhanketta varten. Tänään varmistui, että Suomen suurin padonpurkuhanke onnistuu.

– Hiitolanjoki virtaa Suomen puolella alle 10 kilometrin pätkän ja Venäjän puolella 45 kilometria, ennen kuin laskee Laatokkaan. Venäjän puolella ei ole vesivoimalaitoksia, mutta Suomen puolella on kolme kappaletta, jotka estävät äärimmäisen uhanalaisen Laatokan järvilohen nousun tärkeimmille kutualueilleen, Pääkkönen selventää hanketta.

– Samalla kun nämä padot on rakennettu, on menetetty isoja tärkeitä koskia ja koko jokiluontoon liittyvä tärkeä ekosysteemi.

Haaveissa jo pitkään

Pääkkösen mukaan patojen purkamisesta on puhuttu harrastajien keskuudessa useampia kymmeniä vuosia, mutta sitä on pidetty lähinnä kaukaisena haaveena. Nyt muutaman vuoden sisään aihetta on hänen mukaansa ”väläytelty” enemmän tosissaan.

Tänään Pääkkönen sai kuulla, että padot tullaan purkamaan.

– Nyt kun on varmistunut että voimalaitokset vaihtavat omistajaa, alkaa lupaprosessi, joka vie aikaa. Kolmen vuoden aikana tullaan hoitamaan varsinainen patojen purkuoperaatio. Lupaprosessi vie oman aikansa ja sitten padot puretaan yksi pato per vuosi ja ennallistetaan joki, Pääkkönen kertoo.

Hänen käsityksensä mukaan kokonaisbudjetti koko osto- ja purkuhankkeelle on ollut yli 3 miljoonaa euroa.

Keväällä Pääkköselle soittanut silloinen ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen pyysi Pääkköseltä apua yksityisrahoitusosuuden keräämiseen, jonka kohdalla puhuttiin muutamista sadoista tuhansista euroista.

Pääkkösen mukaan yksityisten rahoittajien ja yritysten lisäksi myös luonnonsuojelujärjestöt kuten Suomen WWF ovat lähteneet rahoittamaan hanketta.

– Tänään kello 11 kun asia tuli julkiseksi, niin kyllä täällä kotona muutamia riemunhyppyjä hyppelin ja tuuletin menemään. Oli aivan uskomaton olo, että nyt on ihan oikeasti tapahtunut jotain poikkeuksellista. On tapahtunut niin iso edistysaskel siinä, miten Suomessa suhtaudutaan virtavesiluontoon sekä kalakantojen ja koskivesien suojeluun, Pääkkönen hehkuttaa.

– Että ennallistetaan siis kokonainen joki koskineen! Putouskorkeus näiden kolmen vesilaitoksen alueella on noin 18 metriä. Se on valtavan jyrkkä, iso, komea koskireitti, joka sieltä patojen alta paljastuu.

Merkittävä askel luonnosuojelutyölle

Pääkkönen uskoo, että hankkeen merkitys suomalaiselle luonnonsuojelulle ja virtavesille on valtava.

– Olen aivan vakuuttunut siitä, että kun nähdään millaiset positiiviset vaikutukset tällä on koko Hiitolanjoen alueelle, jokiluonnolle, eliöstölle, kalakannalle ja virkistysmatkailulle, niin tämä liikehdintä ja turhien, pienituottoisten patojen purkaminen tulee leviämään läpi Suomen ja olemaan lähivuosien käytäntö.

Myös uusi hallitus saa Pääkköseltä kehuja.

– Uusi hallitus on tehnyt ansiokkaan linjauksen sille, että budjetista löytyy 18 miljoonan euron määrärahat tälle hallituskaudelle sille, että vaelluskalakantoja ennallistetaan ja palautetaan. Tärkein toimenpide siinä on turhien patojen purkaminen ja koskivesien ja reittien ennallistaminen.

Tietoa Pääkkönen aikoo juhlia saunomalla ja lähipäivinä menemällä kalaan.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja