Helsingin kaupunki purkaa Strömbergin puistossa työmaa-aikaisen padon, joka on aiheuttanut tuhoa erittäin uhanalaisen taimenen kutupaikalle.
Helsingin Sanomat kertoi eilen tiistaina Helsingin kaupungin tuhonneen uhanalaisen meritaimenen kutupaikkoja Mätäjoessa Pitäjänmäen kaupunginosassa.
Tapahtuneesta kertoi Helsingin Sanomille kalastusaktiivi Pekka Lindblad Helsingin Perhokalastajista.
Lindbladin mukaan työmaapato rakennettiin suoraan kutupesien päälle, mikä saattoi tuhota jopa 11 pesää.
Lindblad arvioi suurimman osan taimenten poikasista kuolleen.
Lue myös: HS: Stora Enso saattoi hakata raakkumetsän turhaan, sillä puita ei voi käyttää
Kaupunki: Toteutuksessa tehtiin virhe
Helsingin kaupunki myöntää virheen.
Sen mukaan virhe tapahtui kuun alussa Pitäjänmäessä sijaitsevan Strömbergin puiston ja sen viereisen Puropuistikon peruskorjauksen yhteydessä.
Strömbergin puiston läpi kulkevaan Mätäjokeen rakennetaan töiden ajaksi kolme vedensuodatuspatoa, jotta työmaalta ei päätyisi luonnolle haitallista kiintoainesta vesistöön.
– Työvaiheen suunnittelussa ja toteutuksessa on tehty virhe, jonka vuoksi useita erittäin uhanalaisen taimenen kutupesiä on jäänyt yhden padon alle. On todennäköistä, että padon alle jääneet kutupesät ovat tuhoutuneet, kaupungin tänään keskiviikkona lähettämässä tiedotteessa todetaan.
Nyt pato puretaan, jotta vesi virtaa paremmin jäljellä olevien kutusoraikkojen kohdalla ja säilyneiden kutupesien poikasilla on paremmat mahdollisuudet selvitä.
Kaikki työmaan suodatuspadot rakennetaan jatkossa kutualueen yläpuolelle.
– Pyydän tapahtunutta Helsingin kaupungin puolesta anteeksi. Padon siirtämisen lisäksi meidän pitää kaupungilla arvioida huolella, mikä työmaan suunnittelussa ja toteutuksessa on mennyt pieleen, jotta vastaavaa ei pääsisi tapahtumaan tulevaisuudessa, rakennuttamisesta vastaavan yksikön päällikkö Jarkko Karttunen sanoo tiedotteessa.
Padon paikka oli tiedotteen mukaan päätetty työmaan suunnitteluun liittyneellä katselmuksella, johon kaupunki osallistui hankkeen suunnittelijana ja tilaajana.
Päätökseen osallistuneilla ei ollut tiedotteen mukaan riittävästi tietoa kutupesistä, jotka sijaitsivat alkuperäisen suunnittelualueen ulkopuolella.
Lue myös: Tältä pahoin runnellussa kirsikkapuistossa Helsingissä näyttää nyt
Haitat tämän vuoden poikasmäärille merkittäviä
Helsingin kaupungilla työskentelevä taimenasiantuntija Henrik Kettunen arvioi, että tapahtunut voi vaikuttaa merkittävästi tämän vuoden poikasmääriin Mätäjoessa.
Mätäjoen taimenet suosivat viime syksynä sattumalta juuri kyseistä kutupaikkaa.
– Karkeasti arvioiden jopa 50–80 % Mätäjoen tämän vuoden kutupesistä voi olla alueella, joka on jäänyt padon alle. Vahinko tämän vuoden poikasmäärille on siis merkittävä, Kettunen kertoo.
– Erityisen valitettavan asiasta tekee se, että yhtenä puiston kunnostamisen tavoitteena on nimenomaan taimenen ja muiden kalalajien elinolosuhteiden parantaminen.
Kettusen mukaan pitkällä tähtäimellä Mätäjoen kunnostus ja parantaminen kuitenkin lisäävät taimenten elinmahdollisuuksia ja elpymistä.
Lue myös: Autokorjaajan syyte öljytonnin kaatamisesta taimenpuroon kaatui hovioikeudessa
Helsingin puroissa toistasataa kutupesää
Taimenpuroja on Helsingissä seitsemän, ja niiden pituus on yhteensä noin 33 kilometriä.
Yhteensä Helsingissä puroissa löytyy syksyisin toistasataa kutupesää.
Strömbergin puiston ja Puropuiston urakassa Mätäjoen yhteyteen rakennetaan kalatie, puretaan vanhoja patoja ja tehdään uusia kutusoraikoita. Lisäksi Puropuistikon allas ruopataan.
Puiston peruskorjaus valmistuu arviolta vuoden päästä elokuussa 2026.
Juttua päivitetty kauttaaltaan 23.4.2025 kello 18.03.
1:58Kaikki napapiirin eteläpuolella olevat sisävesien taimenkannat ovat erittäin uhanalaisia, ja ne on kokonaan rauhoitettu. Helsingin Malmilla taimenet kutevat vanhassa jäteojassa. MTV Uutiset vieraili paikalla vuonna 2018.