Kampanja vaatii, etteivät rakennukset jyräisi metsiä Helsingissä – yhdestä kohteesta käyty myös oikeustaistelua

Miksi kaupunkimetsiä tulisi suojella? Aktiivit perustelevat 1:01
Video: Miksi kaupunkimetsiä tulisi suojella? Aktiivit perustelevat

Helsingin Senaatintorilla Kaupungintalon kupeessa osoitettiin tänään mieltä kaupungin metsien säilyttämisen ja suojelemisen puolesta.

Mielenosoitus aloitti Luonto-Liiton Kaadetaan kaava -kampanjan, jossa aiotaan syksyn mittaan osoittaa mieltä joka toinen viikko asian puolesta. Ajankohdat ovat valikoituneet siten, että mielenosoitus järjestetään aina ennen Helsingin kaupunginvaltuuston kokousta.

Keskiviikkona kello 16 aikoihin oli parikymmentä mielenosoittajaa.

Kampanjan päätavoitteena on nimensä mukaisesti saada poliitikot perumaan kaavahankkeet, joissa aiotaan rakentaa kaupunkimetsiin. Myös vastaavien kaavojen suunnittelu tulee lopettaa.

– Helsingissä on vielä hienoja metsiä jäljellä. Osaan niihin on kaavoitettu rakentamista, kertoo Aino Juvonen Luonto-Liiton metsäryhmästä ja yksi kampanjan alullepanijoista.

Luonto-Liiton mukaan koko Etelä-Suomessa on jäljellä luonnontilaista tai sen kaltaista metsää 5–15 prosenttia määritelmästä riippuen. Euroopan Unionin biodiversiteettistrategian mukaan nämä kaikki pitäisi suojella ja kampanjassa ollaan samaa mieltä.

Lisäksi kampanjalla halutaan tehdä kaavoituksesta läpinäkyvämpää. Mielenosoittajat vaativat kaupunkilaisille parempia vaikutusmahdollisuuksia, kun kaavoitusta tehdään.

– Nykyään paikalliset havahtuvat siinä vaiheessa, kun vaikutusmahdollisuudet ovat jo huonot, Juvonen toteaa.

Kampanja vaatii myös rakentamisen keskittämistä jo rakennettuihin ympäristöihin.

– Kun sanomme, että ei rakenneta metsään, niin haluamme myös tarjota vaihtoehdon. Pitäisi hyödyntää paremmin jo rakennettuja alueita. Niihin voitaisiin rakentaa asuinrakennuksia sen sijaan, että olisi esimerkiksi väljästi rakennettu teollisuusalue, Juvonen selventää.

"Teemme tulevaisuuden takia tätä työtä"

Yksi kohteista, jota mielenosoittajat haluaisivat suojella, on Stansvikin kalliot Helsingin Laajasalossa.

Nyt luontokohde on rakennusuhan alla.

– Olemme puolustaneet Stansvikin kalliota nyt 20 vuotta. Siellä on huomattavia luontoarvoja: luontopolku, vanhaa metsää, yli 300 vuotta vanhoja puita ja huomattava linnusto. Se on nyt pilkottu moneen kaavaan, se meitä huolestuttaa, kertoo Stansvikin kyläyhdistyksen puheenjohtaja Marjo Huuskonen.

– Teemme tulevaisuuden takia tätä työtä, säestää kyläyhdistyksen jäsen Hannu Ijäs.

Kaksikko vakuuttaa taistelevansa loppuun asti, ettei alueen luontoa tuhota rakentamalla.

Asiaa on puitu oikeudessa asti. Hallinto-oikeus aluksi kumosi kaavan puutteellisten luontoselvitysten vuoksi, mutta lopulta korkein hallinto-oikeus kumosi hallinto-oikeuden päätöksen. Nyt alueelle on suunnitteilla asuntoja 2 000 asukkaalle.

Lisäksi Haakoninlahdenkadun ja Varisluodonkadun aukioiden varrelle tulee kivijalkaliiketiloja.

Helsingin kaupungin mukaan Kruunuvuorenrantaa, jossa Stansvikin kalliot sijaitsevat, rakennetaan ympäristöä mukaillen ja kunnioittaen.

Lue myös:

    Uusimmat