Mainos

Luonnonkatastrofit lisääntyneet 90-luvulla

Luonnonkatastrofien ja onnettomuuksien määrä lisääntyi 90-luvulla huomattavasti

.
Onnettomuudet ja luonnonkatastrofit tappoivat viime vuonna 17 000 ihmistä ja aiheuttivat maailmanlaajuisesti noin 240 miljardin markan vahingot. Ihmishenkien menetykset ja aineelliset vahingot jäivät viime vuonna huomattavasti pienemmiksi kuin vuonna 1999. Silloin henkensä menetti erilaisissa onnettomuuksissa ja katastrofeissa 105 000 ihmistä ja aineellisten vahinkojen määrä kasvoi yli 600 miljardiin markkaan.

Viime vuoden aineellisten vahinkojen määrä vastaa tilastojen mukaan suurin piirtein 90-luvun keskiarvoa. Eniten omaisuutta turmelivat luonnononnettomuudet ja niistä etenkin tulvat. Pahimmat tulvat koettelivat loppukesästä ja syksyllä Aasiaa ja loppusyksystä läntistä Eurooppaa. Ihmisen aiheuttamissa onnettomuuksissa menehtyi viime vuoden aikana lähes 9 000 ihmistä, mikä on huomattavasti 90-luvun keskiarvoa suurempi luku.

Menehtyneistä kaksi kolmannesta kuoli erilaisissa liikennevälineiden onnettomuuksissa maalla, merellä ja ilmassa. Vakuutusyhtiön mukaan luvut kertovat selvää kieltä ihmisten liikkuvuuden lisääntymisestä. Tiedot ilmenevät maailman toiseksi suurimman jälleenvakuutusyhtiön Swiss Re:n julkistamista ennakkotiedoista.

Korvaukset nousevat

Viime vuosi maksoi vakuutusyhtiöille noin 70 miljardia markkaa, josta luonnononnettomuuksien vahinkoja

korvattiin noin 48 miljardia markkaa. Tästä summasta tulvavahinkojen osuus oli suurin eli noin 16 miljardia markkaa. Viime vuoden korvaussumma oli kuitenkin huomattavasti suppeampi kuin edellisen huippuvuoden korvaukset, jolloin myrskyt ja maanjäristykset koettelivat tiheään asuttuja alueita.

Vuoden 1999 yhteenlaskettujen korvausten summa nousi 195 miljardiin markkaan. Swiss Re arvioi, että korvaussummat ovat vastaisuudessa kasvussa monien eri riskitekijöiden takia. Suurimmat riskit syntyvät silloin, kun tiuhaan asutulle ja rakennetulle alueelle rakennettaan useita vakuutettuja kohteita. Riski menetyksiin lisääntyy vielä entisestään, kun kohteet sijaitsevat esimerkiksi maanjäristysherkällä alueella.

Ihmisen aiheuttamien vahinkojen korvauksista eniten lisääntyivät räjähdysten ja tulipalojen aiheuttamat vahingot sekä ilmailun ja lentoliikenteen onnettomuudet. Suurimpia yksittäisiä onnettomuuksia olivat viime vuonna kuwaitilaisen öljynjalostamon räjähdys sekä amerikkalaisen kemiantehtaan räjähdys. Kuwaitin vahinkojen korvaussumma nousi noin 2,5 miljardiin markkaan ja tehdasonnettomuus noin 1,9 miljardiin markkaan.

(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.