Luonnon herkkyys kiteytyy Hannun kuvissa – tintti lennähti huolehtimaan ikkunaan mätkähtäneestä kaveristaan: "Tuli ihan tippa silmään"

0:39
Ikkunaan törmännyt tiainen sai henkistä tukea paikalle lentäneeltä ystävältään.

Hannu Lehdon Janakkalassa sijaitsevan mökin ikkunasta kuului viikonloppuna kova pamahdus. Lehto kiiruhti ikkunan luo katsomaan mitä oli tapahtunut. Ulkona ikkunan alapuolella olevan säilytyslaatikon päällä heilui pökerryksissä oleva sinitiainen.

Katso videolta, kuinka hellästi talitiainen hoiti lintutoveriaan!

Törmäyksestä käynnistyi tapahtumaketju, joka sai lintuja harrastuksenaan kuvaavan Lehdon hämilleen. Ikkunaan törmänneen tiaisen luo lennähti salamana toinen tintti, joka vaikutti olevan aidosti huolissaan loukkaantuneesta lajitoveristaan.

– Toinen lintu lensi loukkaantuneen luo ja katsoi sitä ensin silmiin. Tämän jälkeen se pyöri loukkaantuneen ympärillä ja näytti tarkastelevan onko se kunnossa, Lehto kertoo MTV Uutisille.

Lehto kertoo, että näky oli liikuttava.

– Tuli ihan tippa silmään, kun sitä katsoin. Loukkaantunut tintti nökötti siinä 10-15 minuuttia ja toinen tintti oli sen luona koko ajan. Sitten vahingoittunut lintu lähti siitä lentoon ja toinen lähti perään.

Lintuasiantuntija: Tilannetta voi ajatella tiaisen huolena

Suojelu- ja tutkimusjohtaja Teemu Lehtiniemi Birdlife Suomesta kertoo MTV Uutisille, että kyseistä tapausta voi todellakin ajatella tiaisen huolena toisesta yksilöstä:

– Näin pesimäaikaan parit ovat hyvin tiiviisti yhdessä, onhan niillä yhteinen muna- tai poikaskatras huollettavana. Pari voi hyvin tulla katsomaan, mikä "puolisolla" on vikana. 

Lehtiniemen mukaan kyseisenlainen käytös ei ole tavatonta näin lintujen pesimäaikaan.

– Mutta ei se myöskään missään nimessä yleistä ole, hän lisää.

Söpöillä tinteillä on myös väkivaltainen puoli

Tiaisista liikkuu myös hurjia tietoja niiden aggressiivisesta puolesta. Tiaisten tiedetään syöneen nälkäisinä mm. pienempien lintujen aivoja.

Lehtiniemi ei usko, että kyseisessä tapauksessa toinen tiainen olisi tullut odottelemaan lajikumppaninsa kuolemaa – ja samalla potentiaalista päivällistä.

– Jos törmäys olisi tapahtunut aivan toisen parin pesän lähettyvillä ja sen koiras olisi kokenut törmäyksen uhrin kilpailijaksi, olisivat väkivallanteot olleet mahdollisia. Mutta eivät silloinkaan erityisen todennäköisiä, koska törmännyt lintu on ollut todennäköisesti törmäyksen takia "alistuneen" oloinen.

Lehtiniemi toteaa, että vaikka kyse olisi ollut reviirikiistasta ja toinen yksilö olisi kuollut törmäyksessä, ei toinen lintu olisi siltä alkanut aivoja syömään, vaan kalmo olisi jäänyt paikalleen.

– Lajitoverin aivojen syönti on hyvin harvinaista. Sitä voi tapahtua lähinnä syksyisin saaristossa, kun tiaiset ovat vaellusvietin ajamina nälkäisinä paikoilla, joilla ei ole juuri mitään syötävää, Lehtiniemi toteaa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja