Lukijat kertovat: Näin nuori tienaa kotitöillä ja koulumenestyksellä

Rahan ja työn yhteys pitää oppia jo varhain.

Tämä nousi selvästi esiin, kun MTV3 Uutisten lukijoilta kysyttiin nuorten rahankäytöstä.

Esimerkiksi Mari kuvailee MTV3 Uutisten Facebook-sivulla, että perheen 9-vuotias saa viikkorahaa viisi euroa. Tämä edellyttää roskien vientiä noin kahdesti viikossa, huoneen siivoamista kerran viikossa ja satunnaista apua pöydän kattamisessa.

– Myös jos on hölmöillyt, niin summa tippuu johonkin ja se näyttää toimivan hyvin jo pelkona, että menettää omaa rahaa.

Vastuut ja rahamäärät kasvavat nuoren iän mukaan.

Nina perheessä 16-vuotias saa 10 euroa viikossa. Töihin sisältyy päivittäinen jätehuolto, huoneen siivous kerran viikossa ja muita yleisiä kotitöitä kuten talvisin lumitöitä ja kesäisin ruohonleikkuuta.

Monet vanhemmat kertovat antavansa bonuksia koulumenestyksen mukaan.

Viikkoraha on hurvitteluun

Tavallista on, että viikkoraha on nuoren omaa vaate- ja viihdykerahaa. Välttämättömät kulut korvataan erikseen ja isoista ostoksista neuvotellaan tarpeen mukaan.

Vanhemmat tiedostavat rahamääriä miettiessään myös muutokset ajan vaatimuksissa: Missä vaiheessa eivät enää kelpaa äidin ostamat vaatteet? Rahasta kuitenkin tulee harvoin riitaa.

Lukijat kertovat tietävänsä myös perheitä, jossa rahaa jaetaan kevyesti ja vastikkeetta. Toisessa päässä ovat perheet, joissa viikkorahan sijaan rahan tarve selvitetään säännöllisesti keskustelemalla.

– Aina on tullut esille keskustelu "Miksi ei saa?". Asian läpikäynnillä ongelmat on kuitenkin selvitetty, eivätkä ne ole jääneet hampaankoloon, kertoo Janne Facebookissa.

Myös hullunkurisia neuvotteluja

Vanhemmat kertovat lastensa pystyvän ymmärtämään rahan arvoa saman tien kun oppii laskemaankin. Mutta varsinaiseksi talousosaajaksi voi olla vielä matkaa.

– Joskus 40 senttiä kymmensenttisinä on isompi kuin 2 euroa, koska niitä on enemmän, kertoo Anita.

Joskus neuvottelut saavat jopa yhteiskunnallisia ulottuvuuksia.

– 12-vuotias vaati viime syksynä viikkorahaansa heti 2,4 prosentin korotusta ja myöhemmin vielä 1,9 prosenttia lisää. Hän oli lukenut lehdestä raamisopimusuutisia ja perusteli korotustarvetta sillä, että vanhemmat saavat saman verran lisää palkkaa. Äitinä en kuitenkaan suostunut neuvottelupöytään, koska toinen sopijaosapuoli ei osannut laskea, kuinka paljon 2,4 prosenttia korottaisi 5 euron viikkorahaa, kertoo äiti Tuusulasta.

Hiljattain Helsingin Sanomat julkaisi mielipidekirjoituksen, jossa ”Ihan tavallinen nuori”-nimimerkin haltija kertoi solidaarisuusveron leikanneen hänen kuukausirahaansa 200 eurosta 150 euroon.

Heräteostos osattava kärsiä

Nuoren näkökulman jakoi Facebookissa 15-vuotias Lyyli, joka kertoo tekevänsä erilaisia kotitöitä paljon ilman erillistä korvausta. Välttämättömät menot tietenkin korvataan.

– Rahaa saan harvoin, yleensä vain jouluna ja synttäreinä. Ei ole tuottanut ongelmia, kun on tottunut siihen ettei ole rahaa.

Hän toteaa oppineensa rahan arvon jo pienestä pitäen.

Monet vanhemmat kertovat olleensa onnellisia siitä, että opetukset ovat kulkeneet mukana nuorten itsenäistyessä.

– Pienen harjoitteluajan jälkeen hänestä tuli rahan käytössä jopa pihi. Alkoi pistää säästöönkin suurempaa hankintaansa varten. Jos teki epäonnistuneen heräteostoksen, niin se vaan piti kärsiä omissa nahoissaan. Voin sanoa jälkeenpäin, että hän hallitsee rahan käytön nyt 25-vuotiaana loistavasti, kertoo äiti tyttärestään.

Nordean viime vuonna julkaiseman tutkimuksen mukaan Suomessa yli puolet lapsista ei saa ollenkaan säännöllistä viikko- tai kuukausirahaa. Nuorimmista 6–8-vuotiaista vain kaksi kymmenestä saa säännöllistä taskurahaa ja 9–11-vuotiaista alle neljä kymmenestä.

Myös 15–17-vuotiaista vain hieman yli puolet saa säännöllistä taskurahaa. Säännöllisen taskurahan antaminen on vähentynyt vuodesta 2006, jolloin Nordea tutki asiaa edellisen kerran.

Viikkorahaa pienimmät saavat keskimäärin 2 euroa, 9–11-vuotiaat saavat 4 euroa, 12–14-vuotiaat 7 euroa ja 15–17-vuotiaat 17 euroa.

Kahdentoista vuoden ikä näyttää olevan rajapyykki, jonka jälkeen suurempi osa lapsista saa kuukausirahaa kuin viikkorahaa. Kuukausirahaa nauttivat 12–14-vuotiaat saavat vanhemmiltaan keskimäärin 28 euroa ja 15–17-vuotiaat jo 57 euroa kuukaudessa.

Lue myös:

    Uusimmat