Mainos

Luga-joen fosforimittausten jatko selviää huomenna

Pietarissa pidetään huomenna perjantaina kokous, jossa on tarkoitus sopia näytteenoton jatkamisesta Luga-joella.

Näytteenotto keskeytyi viime viikolla, kun Suomen ympäristökeskuksen tutkija Seppo Knuuttila pidätettiin kesken näytteenottomatkan. Huomiseen kokoukseen osallistuvat Itämeren suojelukomissio Helcomin, Suomen ympäristökeskuksen ja Venäjän hydrometeorologisen keskuksen Hydrometin edustajat.

Kokouksessa käsitellään näytteenoton jatkamista ja sen tarkempia yksityiskohtia. Tarkoitus on myös keskustella siitä, miten suomalaisten tutkijoiden turvallisuus näytteenottomatkoilla taataan.

Helcom kiistää venäläisväitteet tapahtumista

Venäläisviranomaiset väittävät, että Seppo Knuuttila ei kuulunut viime viikolla mittauksia tehneeseen tutkimusryhmään.

- Emme tienneet, että Suomen kansalainen liittyisi sinä päivänä tutkimusryhmään. Hän tuli yksin ja ilmeisesti toimi yksin, väittää Luoteis-Venäjän Hydrometin johtaja Anatoli Grabowski uutisportaali dp.ru: n mukaan.

Suomalaisilla on kirjalliset todisteet näytteenottopäivistä.

- Kyllä Knuuttila oli virallisella reissulla. Me kyllä tiesimme matkasta. Itämeren suojelukomissio Helcomilla on Suomen ympäristökeskuksen kanssa sopimus näytteenotosta. Helcom puolestaan on sopinut asiasta Hydrometin kanssa. Näytteenottojen päivämäärät on kirjattu paperille, huomauttaa projektin johtaja Kaj Forsius Helcomista.

Knuuttila kertoo pidätyksestä huomenna

Myös siitä on erimielisyyttä, oliko Knuuttila virallisella näytteenottopaikalla. Venäläiset väittävät, että Knuuttila oli pidätyshetkellä kaukana virallisesti sovituista näytteenottopaikoista.

- Hän jätti muun ryhmän ja oli tunkeutunut useita kilometrejä tehtaan alueelle ja kauas virallisista näytteenottopaikoista, kommentoi Viktor Marchenko, Venäjän teollisuuslaitosten suojeluviraston johtaja.

Suomalaiset ovat täysin eri mieltä.

- Varmasti katselemme huomenna Pietarissa jälleen karttoja. Tässä tietenkin on sana sanaa vastaan, mutta meidän käsityksemme mukaan Knuuttila oli luvallisella alueella, sanoo Forsius.

Seppo Knuuttila kertoo viime viikon tapahtumista huomenna Suomen ympäristökeskuksen tiedotustilaisuudessa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.