Lucindalta amputoitiin jalat sepsiksen takia – pian perheenäiti menettää myös kätensä

Verenmyrkytys voi uhata kenen tahansa henkeä 10:19
Verenmyrkytys voi uhata kenen tahansa henkeä. Hanna Lahdelta osa varpaista jouduttiin amputoimaan sepsiksen takia. Videolla myös lääkäri kertoo, millaisista oireista taudin voi tunnistaa.

Perheenäiti sai munuaiskivileikkauksen jälkeen sepsiksen, jonka seurauksena hänen jalkansa jouduttiin amputoimaan.

41-vuotiaan kahden lapsi äiti Lucinda "Cindy" Mullinsin elämässä tapahtui traaginen käänne joulukuussa 2023, kun häneltä jouduttiin amputoimaan jalat sepsiksen takia. Amerikkalaisnainen kertoo tapahtuneesta Today-sivustolle

Lucindalle piti tehdä vain munuaiskivileikkaus, mutta hän sai vakavan infektion. Hänen kätensäkin joudutaan vielä amputoimaan kokonaan. 

Perheenäidin tarina on saanut Yhdysvalloissa osakseen runsaasti huomiota sen jälkeen, kun NBC:N tytäryhtiö Lex 18 kertoi siitä.

Myös Daily Mail uutisoi Lucindasta. Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä.

Erikoislääkäri: Harvinainen tapaus

Amerikkalainen Sepsis Alliance -järjestö kertoo, että munuaiskiviin liittyy munuaistulehduksen riski. Se voi johtaa sepsikseen, joka on hengenvaarallinen.

Asiantuntija lohduttaa, että näin vakavia tapauksia ei satu kovin usein.

– Munuaiskiven aiheuttama verenmyrkytys ja amputointi on harvinaista. Niitä ei tule pitää yleisenä tai odotettavissa olevana munuaiskiviin liittyvänä komplikaationa, sanoo munuaisten toimintaan erikoistunut lääkäri Sylvia Rosas Today-sivustolle.

Rosas toimii amerikkalaisen National Kidney Foundation -järjestön puheenjohtajana.

Kaikki alkoi munuaiskivistä

Munuaiskivet diagnosoitiin Lucindalla vuonna 2023 sen jälkeen, kun hän oli alkanut potea selkäsärkyä. Sairaanhoitajana työskennellyt nainen kertoo, että ennen niitä hänellä ei ollut terveysongelmia. 

Kun terveysvaiva alkoi häiritä häntä enemmän, hänelle suositeltiin ennaltaehkäisevää leikkausta munuaiskivien poistamiseksi.

Kaksi leikkausta

Lokakuussa Lucindan vasempaan munuaiseen tehtiin leikkaus, koska siinä oli enemmän kiviä. Kaikki meni hyvin.

Joulukuun ensimmäisenä päivänä oli vuorossa toisen munuaisen operointi. Lucindan mukaan lääkärit kertoivat hänelle, etteivät nähneet siellä munuaiskiviä, mutta että syytä huoleen ei ollut.

Lucindalle laitettiin stentti. Se on ohut putki, joka auttaa virtsaa poistumaan munuaisista. Sitä voidaan käyttää esimerkiksi munuaiskivileikkauksen jälkeen.

Korkea kuume, pahoinvointi ja selkäsärky iskivät

Amerikkalainen Healthline-sivusto kertoo, että yleensä stentin poistaa terveydenhuollon ammattilainen. 

Sivuston mukaan joskus se on mahdollista poistaa kotona itse. Healthline kertoo, että mikäli tämä on potilaalle turvallinen metodi, hän saa siihen lääkäriltä ohjeet.

Lucinda kertoo Today-sivustolle, että häntä ohjeistettiin poistamaan se itse kotona muutama päivä leikkauksen jälkeen.

Muutaman päivän päästä Lucindalle nousi korkea kuume, hän alkoi oksennella ja hänellä oli selkäkipuja. 

Kun Lucindan mies löysi hänet makaamasta kylpyhuoneen lattialta lähes tiedottamassa tilassa, hän vei tämän päivystykseen.

Lucindan verenpaine oli vaarallisen matalalla.

– Tietokonetomografialla selvitettiin, mistä on kyse. Silloin siellä nähtiin munuaiskivi, joka oli juuttunut sinne ja silloin löytyi myös valtava infektio, puoliso kuvailee.

Lucindan munuaiskivet ilmoittivat itsestään selkäsärkynä. Kuvituskuva.

"Hänen kehonsa sammui"

Rosas kertoo, että henkilö, jolle on tehty kyseinen toimenpide kivien poistamiseksi, voi jälkikäteen saada infektion.

 Jos virtsaan pääsee bakteereita, voi se infektoida munuaiskiven. Rosas lisää, että kivi voi myös estää munuaista tyhjenemästä.

Rosas sanoo, että infektio pitää hoitaa välittömästi, sillä potilaalle voi nopeasti kehittyä hengenvaarallinen verenmyrkytys.

Lucindalle asetettiin intubaatioputki. Hänen kuntonsa saatiin sen verran vakaaseen tilaan, että hänet voitiin siirtää toiseen sairaalaan.

Sepsiksen vaarallisin muoto

Lucindalle kerrottiin, että hänellä on septinen sokki. Se on sepsiksen vaarallisin muoto, kertoo Sepsis Alliance -järjestö. Hänen monissa elimissään oli toimintahäiriöitä, muun muassa munuaisissa, maksassa ja keuhkoissa.

Hän tarvitsi muun muassa hengityskonetta ja dialyysihoitoa.

– Hänen koko kehonsa lamaantui, muistelee puoliso DJ Mullins

– Hän makasi siellä rauhoittavissa lääkkeissä noin viikon, eikä hän liikahtanutkaan. Emme tienneet, jäisikö hän henkiin, koska koneet tekivät kaiken hänen puolestaan.

Lucinda sai vaarallisen alhaisen verenpaineensa vuoksi vasoprosessoreita, verenpainetta kohottavia lääkkeitä. Duodecim-lehden artikkelin mukaan niitä käytetään verenkierron elvytykseen.

Puolison mukaan näiden lääkkeiden myötä käytännössä päätettiin pelastaa Lucindan henki hänen raajojensa verenkierron kustannuksella.

– Periaatteessa valittiin henkiinjääminen raajojen sijasta. Verenkierto ei koskaan palautunut hänen käsissään tai jaloissaan.

Puoliso kertoo, että kuvaan tulivat värimuutokset ja kuolleet kudokset. 

Lucinda on kiitollinen, että on elossa

Lucinda irrotettiin hengityskoneesta ja hän palautui tajuihinsa. Hän sai kuulla, mitä lääkärillä oli kerrottavana.

– Hän sanoi, että jotta he voisivat pelastaa henkeni, heidän pitäisi antaa minulle lääkitystä, jonka takia menettäisin raajani.

Lucinda kertoo, että sillä hetkellä hän sai tukea uskostaan. Hänestä tuntui, että kaikki järjestyisi.

– Olin sentään elossa ja jos minun pitäisi tehdä tämä uhraus pysyäkseni hengissä, se olisi minulle ok. En ollut vihainen tai järkyttynyt.

Joulukuun puolivälissä molemmat hänen jalkansa amputoitiin polven yläpuolelta.

Edessä uudenlainen elämä

Lucindan oikeasta munuaisesta poistettiin lopulta kaksi kiveä. Toinen niistä aiheutti kaikki nämä koettelemukset.

Edessä on vielä toinen leikkaus, jossa häneltä amputoidaan kädet. Lääkärit toivovat, että hänen kyynärnivelensä voitaisiin säästää, koska silloin proteesien käyttö olisi helpompaa.

Nyt Lucindan elimet toimivat jälleen hyvin.

Yli kuukauden sairaalassa ennen kotiinpaluuta

Lucindaa hoidettiin kuntoutussairaalassa, jossa hän opetteli käyttämään pyörätuolia, vahvistamaan keskivartaloaan ja työstämään tasapainoaan.

Todayn mukaan Lucinda pääsi kotiin sairaalasta 12. tammikuuta. Hän ei ole ollut kotona sen jälkeen, kun joutui joulukuun alussa sairaalaan.

Lucinda kertoo uskonsa antaneen hänelle voimaa jatkaa.

– Ilman sitä en todellakaan olisi tässä, hän sanoo.

Katso myös video: Kentuckylaisnaisen pieleen mennyt rutiinileikkaus johti jalan amputaatioon ja yli 10 miljoonan dollarin vahingonkorvauksiin

Kentuckylaisnaisen pieleen mennyt rutiinileikkaus johti jalan amputaatioon ja yli 10 miljoonan dollarin vahingonkorvauksiin 1:52

Amputaatioon johtaneesta rutiinileikkauksesta kerrottiin vuonna 2020.

Lähteet: Today, Healthline

Lue myös:

    Uusimmat